петък, 24 април 2009 г.

Как да си изберем подходящ спорт?

Много пъти сте искали да отидете в залата и да потренирате нЕщО, просто ей така, защото отвътре ви идва. Подобни мисли ви навестяват все по-често и особено преди началото на лятото. Гледате хубавите тела на момичетата от рекламите и все по-твърдо решавате, че и вие трябва да направите нещо за себе си.Тогава е дошъл момента да изберете в кой час да влезете.Всъщност като погледнете графиците на спортните зали виждате такова разнообразие от занимания, че свят ви се завива: аеробика, степ аеробика, високодинамична аеробика, денс аеробика, каланетика, шейпинг, body pump, body work, йога, тае бо, фит- бол и още знайни и незнайни.
За да разберете кой е най-подходящ за вас, първо трябва да си отговорите на въпросите:
Каква е моята цел? – отслабване, стягане, тонус и отмора , релакс...
Какъв темперамент е моят характер - какво темпо би ми допаднало? – бавно и релаксиращо, средно и зареждащо или високодинамично, изцеждащо и последните ви сили.
Ако търсите релакс и отмора, то за вас са най-подходящи йога, каланетика, стречинг, фит–бол, шейпинг. Освен спокойствието, с което ще ви заредят тези часове, само след месец редовни занимания, ще усетите тялото си по-гъвкаво, стойката и походката ви ще станат по-елегантни.Тези занимания имат също и оздравителен характер. С подходяш хранителен режим ще постигнете стягане или отслабване в малко по-дълги срокове.
Заниманията със среда интензивност са подходящи за хора, които искат да постигнат целите си за по-картко време. Ако се чувствате в добра форма и преливате от енергия, спокойно можете да се включите в часовете по степ аеробика(Low/Intermediate Impact), аеробика, денс аеробика, комбинирана гимнастика или народни танци(все по-популярни напоследък). Тялото ви бързо ще се стегне, ще се чувствате по-силни и здрави, а също и по-издържливи. Не се поддавайте на крайните диети, хранете се балансирано. Пролетният сезон дава богат избор на зеленчуци и плодове.
Много пот се лее на тренировките по степ аеробика(Hi Impact), тае бо, високодинамична аеробика и body pump. Това са часове за хора, които са с добра физическа подготовка и в много добро здравословно състояние. Забавлявайте се на макс в тези часове.
Разбира се, най-добре ще бъде да опитате сами. Сигурна съм, че ще намерите подходящият за вас спорт.
В повечето зали в Бургас месечната карта важи за всички часове по групови занимания.Понякога месечните карти за йога и народни танци са отделно.За това питайте предварително при закупуване на карта. При всички положения, ако сте решили сериозно да обърнете внимание на себе си и да спортувате системно, финансово най-изгодно ще ви бъде да си вземете карта за месеца или определен брой тренировки за месеца.Във всяка зала този брой е различен.Имайте предвид, че часовете се ползват до края на месеца, за който са платени! Часове не се прехвърлят за следващ месец.Желателно е да тренирате поне по три пъти седмично, за да постигнете целите си. За тонус и отмора ще са ви достатъчни тренировки и два пъти в седмицата. Можете да засилите ефекта като комбинирате аеробните занимания с фитнес. Най-добре е при първа тренировка да се посъветвате с фитнес инструктора в залата.Той ще ви даде напътствия как да тренирате и кои упражнения са най-подходящи за вас.
Като за начало можете да обиколите тренировките, които биха ви били интересни и да разберете коя е най-подходяща за вас. Тук вече има и други фактори – стил на водене, музика, отношение на инструктора и т.н.
Ако сте начинаещ, ще ви посъветвам внимателно да слушате указанията на инструктора и да се стремите в началото да изпълнявате правилно упражненията.Не бързайте и не насилвайте тялото си! След като усвоите правилно упражненията, намерете своето темпо. Бъдете сигурни, че след три-четири тренировки нещата ще ви се сторят безкрайно лесни. Много полезна за организма е сутрешната тренировка.Тя ще ви изпълни с енергия за целия ден. Вече в много зали има сутрешни занимания.
Най-важното е да имате воля, да бъдете упорити, да следвате целта си и никога да не се отказвате.

четвъртък, 23 април 2009 г.

Очаквайте

Съвсем скоро на дълго и на широко ще ви запозная с най-луксозният и най-новият фитнес в Бургас FIT CITY GYM.Очакват ви много приятни изненади.
Хайде стягайте екипите, чакам ви в залата!

сряда, 22 април 2009 г.

ЗА БЛОГА

Основната цел и замисъл на АЕРОБИКА БУРГАС е да събере информация за всички спортни зали в Бургас, в които се тренира аеробни спортове - аеробика, каланетика, степ аеробика, тае бо, йога, народни танци и всички техни производни. Ако търсите повече информация или за връзка с мен, използвайте e-mail: mlg_bg@abv.bg
Всеки месец ще ви представям по една зала - условията, които предлага, видовете тренировки, инструктори, база и комфорт.
Ще ви срещам и с лицата от тези зали - хората, които могат да броят до 8 и обратно, дори и на сън.
Ще ви запозная и други интересни спортни личности от нашия град.

От вас не очаквам нищо друго, освен да се забавлявате и да ми задавате много въпроси.