събота, 29 август 2009 г.

Пилатес / Pilates

Къде в Бургас да потърсите занимания по Пилатес: http://aerobikaburgas.blogspot.com/2011/01/15-16.html


"Добрата физическа форма не може да се постигне с пожелания,
нито може да се купи."
Джоузеф Пилатес


Във всекидневието има твърде много неща, които стресират, уморяват, изтощават, дори отчайват. Повечето хора обикновено си казват: "Какво мога да направя? Това не зависи от мен!" и не предприемат нищо, дори и малкото, което зависи от тях. А от самия човек зависи да постигне добра физическа форма(дори само в известна степен), която би му помогнала да се справя с изпитанията. Днес фитнесът е индустрия, която привлича много хора с обещанието да бъдат стройни и щастливи. За съжаление резултатите не винаги са удовлетворителни и на този фон методът Пилатес е една изпитана формула, чиито създател е достигнал достолепната възраст 90 години. Упражненията, степенувани по сложност, са достъпни за всеки желаещ. С воля и постоянство човек може да промени тялото си, а после и много други неща в живота си. Няма нищо, което да не можем да постигнем, ако си го поставим за цел. Ключът към всяка промяна е да повярваш, че можеш. Повярвайте!


Методът Пилатес е уникална система от упражнения за разтягане и за сила, която укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие, слива в едно ума и тялото и прави фигурата по-стройина. Целта на Пилатес е да постигне равновесие в тялото, да подобри кръвообращението, да облекчи стреса, да повиши издържливостта, да изглеждаме по-добре, да се чувстваме страхотно. Философията на метода Пилатес се съсредоточава върху приучването на ума и тялото да работят заедно за постигане на добра цялостна физическа форма.


Дж. Пилатес започва да разработва системата си от упраженения в Германия в началото на ХХ век. Като дете той е страдал от астма и рахит и методът му се ражда от решимостта да укрепи крехкото си болнаво тяло. Нарича метода си "Изкуство на контрологията". Първата книга на Джоузеф Пилатес "Връщане към живота"(1945г.) олицетворява същината на метода. Посредством съсредоточено, градивно услиие вие също можете да пробудите телата си чрез движение и умовете си чрез съсредоточена мисъл.Това съчетание е допълнителното преимущество на метода Пилатес: възраждане на духа, което е ключов фактор за поддържане на добро здраве, здраво тяло и здрав ум.


ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВИЗУАЛНИ ОБРАЗИ ЗА АНГАЖИРАНЕ НА УМА И ТЯЛОТО:




Повечето кръшкачи от тренировки се оправдават най-вече с това, че се отегчават. И нищо чудно, като се има предвид, че повечето хора тренират само защото смятат, че "трябва", а не защото им доставя удоволствие или стимулира ума им. Когато упражнявате тялото, без умът да участва, вършите половината от работата. Това е най-неефективният начин да преследвате целите си.


Визуализацията по време на тренировка е изключително резултатна. Използването на визуални образи за ангажиране на ума е най-бързият начин да получим достъп до сложната си анатомична система. Посредством визуални метафори можем подсъзнателно да вкараме в действие мускулите, без да е нужно да познаваме тяхното устройство и функциониране.Ако ви кажа да седнете "изправени, сякаш главата ви докосва тавана", вие не само ще си представите картината, но и ще задействате безброй мускулчета, за чието съществуване вероятно не подозирате. Поставяте пред ума и тялото си предизвикателство, което ги кара да обединят силите си за постигане на целта.


Хубавото в метода Пилатес е, че вече не трябва да мислите за движението като за нещо, чието място е само в гимнастическия салон. Пилатес смята, че правилните движения трябва да станат така естествени за човека, както са за животните. Когато едно животно се изправя, то се протяга от главата до лапите и опашката.


Организирани около корема, ханша, кръста и седалището - централната част на тялото, неговата "енергийна централа", движенията в метода Пилатес имат ключово значение за поддържане на добра стойка.


При Пилатес, както и в живота нищо няма да проработи за вас, ако не го накарате да проработи за вас. Няма добра фея, която да мине през нощта, да махне с вълшебната пръчица и да промени тялото ви. Няма значение дали ще се занимавате по пет или по четиридесет и пет минути на ден, важното е да се посветите на тялото си.


ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ В ПИЛАТЕС:
  1. Концентрация на ума при изпълнение на упражненията;
  2. Контрол върху мускулите - да няма безразборни движения;
  3. Внимание към "енергиийната централа" - корем, кръст, ханш и седалище;
  4. Плавност и изящество на движенията;
  5. Прецизност - съсредоточете се върху едно точно и съвършено движение, вместо да направите много, но неправилни движения;
  6. Дишане - правилното дишане ще ви помогне да контролирате движенията си;


Разгърнете въображението си започвайки с Пилатес, следвайте интуицията си и създайте усещане за плавност при изпълнение на движенията.




В статията са използвани материали от книгата на Брук Сайлър "Методът Пилатес - новата фитнес гимнастика"
*Очаквайте Пилатес II част с практически съвети и нагледни упражнения в домашни условия

В края на лятото...

На 31 Август от 6:30 ч. ще бъде последната тренировка по Каланетика на плажа в Бургас.
След тренировката в 7.30 ч. сутринта всички, които взехте участие в това приятно лятно занимание, сте поканени на сутрешно кафе (В заведението до "HEPPY" до пешеходните пътеки над Пантеона). Обещавам ви приятни емоции и следващото лято!
Тъй като се събрахме страхотна група и естествено възникна въпроса "Къде ще тренираме през зимата?", имам удоволствието да ви информирам, че този въпрос вече е решен.

....
За възникнали въпроси, можете да се свържете с мен на тел. 0889 618 108

сряда, 12 август 2009 г.

Хранителните добавки не са шега работа

Котешки нокът в супата
"Природен широкоспектърен антибиотик, унищожава над 800 вида патогенни бактерии, над 100 вида гъбички, много паразити, вируси (включително вируса на грипа тип А и СПИН, херпес симплекс). Понижава холестерола, подобрява кръвообращението на мозъка и сърцето, и може да се ползва за лечение и профилактика на синузит, възпаление на гърлото и ухото, бронхит, бронхиална астма, възпаление на венците, запек, разстройство, хранително отравяне, алергия, ревматоиден артрит, пърхот, псориазис, акне, варикозни язви. Може да служи за дезинфекция на повърхностни наранявания и за дезинфекция на предмети от бита (плотове, дъски за рязане, гребени, и др.), подове в жилища с малки деца, места за домашни любимци и др." Това пише в интернет страницата на една от десетте най-продавани хранителни добавки в България за 2008 г. Вярвате ли, че този продукт е в състояние да направи всичко това? Вие лично може и да не вярвате, но 100 хиляди души са се доверили през 2008 г.
У нас суеверието, че с растения и хранителни добавки, сътворени от тях, можеш да се излекуваш без да ходиш на лекар, без да се храниш здравословно и без да се движиш, е по-живо от всякога.
По неофициални данни продажбите на хранителни добавки у нас отдавна надхвърлят 1 млрд. лв. В момента само в аптеките се продават около 1600 добавки. Всеки сезон води "модерни" продукти - обикновено тези, които се рекламират по телевизията или в жълтите вестници.
Сред най-продаваните продукти вече не са традиционните витамини, а добавки, които се рекламират като възстановители на ставния хрущял (според ортопедите - мисия невъзможна), природни антибиотици, хормони на младостта, решения за мъжката потентност, продукти, които усилват имунитета и помагат да се отслабне. Самолечението с добавки е взело стихийни размери, а лекарите алармират за пациенти в изключително тежко състояние в резултат на тази практика.
Пътят към пазара
По своята същност добавките са храни и се подчиняват на законодателството за това. Преди да пуснат продукта на пазара, техните производители или вносители трябва единствено да уведомят Регионалната инспекция по опазване на общественото здраве, като й представят опаковката и листовката за клиента. Върху етикета трябва да пише, че продуктът не лекува и не заменя ежедневното хранене. Това дали добавката ще съдържа обявените на етикета вещества зависи от добрата воля на производителя, защото никой не изследва съдържанието. Затова никой в България не знае точно колко добавки всъщност се продават в момента, нито какво съдържат.
"За отслабване, за решаване на конкретен здравен проблем - със ставите, със стреса, със сърцето, при рак, пациентите са готови на всичко - търсят и купуват всички рекламирани продукти", казват фармацевтите. Според специалистите по хранителна медицина обаче лекарство или добавка - панацея няма. Ако здравият човек полага всекидневни усилия да се храни разнообразно и балансирано, спортува и се старае да редуцира стреса, и едва тогава, като бонус към този режим приема точните и качествени хранителни добавки, усилията му биха могли да доведат до по-добро функциониране на организма. Приемането на хранителни добавки или лечебни растения не е шега работа. Хората не бива да се хвърлят на първата реклама или да слушат какво е помогнало на съседката, защото всеки човек е уникален и здравните ни проблеми съвсем не са идентични. Най-добрият вариант е да се обърнат към специалист, който да им предпише правилната комбинация от хранителни добавки, лечебни растения и режим на хранене и да подобрят начина си на живот. Хранителните добавки са доказателство, че клиентите на аптеките са лековерни. Познанието как си въздействат отделните добавки и как реагират в комбинация с лекарства е оскъдно. Едно широко разпространено обяснение на бума с добавките е, че пациентите нямат достатъчно пари за лекарства. "Това е дълбоко невярно. Средната цена на лекарствата без рецепта в аптеките е 4.40 лв., докато на добавките е 10 лв." - изчисляват фармацевтите. Излиза, че високата цена в очите на клиентите означава и високо качество.
Другият двигател е агресивната реклама - "природен продукт", "познат от векове", "най-купуван в САЩ", "възстановява...". В комбинация със снимки и свидетелства на доволни пациенти, лекари и известни лица, продуктът получава ореол на достоверност.
Играчка - плачка
Масовото приемане на добавки се превръща във все по-сериозен медицински проблем.
Пациентите ги смятат за безвредни храни, изобщо не съобщават, че са ги приемали и възникват проблеми при лечение и при операции. Част от продуктите съдържат в ниски дози субстанции, които могат да се комбинират по вреден за пациентите начин с лекарства. В резултат на обилната употреба на хранителни добавки, в болниците все по-често постъпват пациенти със съвсем не невинни заболявания. Проблемът със ставния хрущял обаче е, че... не се възстановява. Човешките стави не се възобновяват(не регенерират) и затова най-добрият избор обикновено е операция със смяна на ставата. Според лекарите след 45-50 годишна възраст започва процес на изтриване на ставните хрущяли (износване на ставите). Всеки втори човек има такъв тип дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система. Другият проблем с добавките в ортопедията е, че пациентите приемат калций в огромни количества, но проблемът е не в липсата, а в усвояването му. Парадоксално е, но статистиката не отчита пазара на добавки за спортисти. Като добавки се регистрират множество анаболни стероиди. Един от най-популярните в интернет е рекламираният като хормон на младостта DHEA (дехидроепиандростерон - първоизточникът на половите хормони). В САЩ например той дълго време беше забранен за употреба в добавки. Резултатите от употребата на добавки във фитнес салоните често попадат в клиниките. Много млади хора се обръщат към гастроентереолозите със сериозни увреждания на черния дроб, на сърцето, на други органи в резултат на употреба на анаболни хормони под формата на добавки. През последните години много мъже избягват прегледите при лекар при проблеми с простатата и се самолекуват с добавки. Заради самолечението с тези добавки откриването на рак в последни стадии вече е при повече от 40% от случаите според онколозите. Напоследък се рекламират усърдно добавки с мелатонин за нарушение на съня. Според лекарите такава добавка трябва да се приема само при прекосяване на часови пояси. Мелатонинът е хормон, който регулира синтеза на меланин (пигмента на потъмняване на кожата) в клетките и можем да очакваме скоро бум в кожния рак, ако продължи безконтролната му употреба без лекарско предписание. Никой не е правил изследвания как влияят екзотичните растения върху организма на българина. Дори един от продуктите, познат от векове - гинко-билоба, се оказва не съвсем безвреден. Билката действа съдоразширяващо и подпомага оросяването на мозъка и крайниците, но за офталмологията това е една от най-проблемните добавки. При пациенти с очни проблеми, обикновено предизвика кръвоизливи, гадене, главоболие, коментират офталмолозите.
Истинска мания като антиоксиданти през последните години са продуктите, съдържащи южноамериканската билка котешки нокът. Тези извлеци, обаче съдържат алкалоиди, които изобщо не са безвредни и са с много силно действие.
Автор: Десислава Николова, Източник: в. Капитал, цялата статия ТУК.

сряда, 5 август 2009 г.

Каланетика Бургас - всеки е добре дошъл при нас!

В края на юли, само месец след началото на тренировките по Каланетика на плажа, ето как изглежда нашата група:



Радвам се, че успях да запаля любовта към спорта в толкова хора за толкова кратко време.
Чакам ви и през август на плажа в Бургас!

*Този път ще оставя снимки вместо коментар:)