сряда, 30 септември 2009 г.

ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ НА ЙОГИТЕ III - На практика от днес!

Трябва да се яде, за да се живее - казва една стара поговорка, но не да се живее, за да се яде.
Въпросът е поставен ясно: с какво да се храним, как да се храним, кога да се храним и колко да ядем?
Всеки може да си даде сметка дали препоръчваната система е подходяща за него и докъде би могъл да я приложи в ежедневието си и докъде би ни довела йогистката система на хранене в стремежа си да живеем по-дълго и да бъдем пълноценни хора до последния си дъх.
Вие сте това, което ядете.
Тогава кои са храните, които трябва и които не трябва да бъдат храни на човека?
Сатвични или чисти храни:
Това са плодове(сладки и кисели), зеленчуци(със и без нишесте), гъби, зърнени храни, бобови храни, орехи, лешници, бадеми, захар, мляко и млечни продукти.
Следната "уравновесена диета" е съставена от проф.Госвами:
Сутрешна закуска:
Кисели и/или сладки плодове, орехи, прясно или кисело мляко, мед. Комбинирайте ги според вкуса и предпочитанията си.
Обедни менюта:
Сурови/сготвени зеленчуци със или без скорбяла, кисело мляко, зърнени храни, бобови храни, масло, орехи.Отново можете да комбинирате храните според вкуса си.Боледуващите трябва да се посъветват с лекар диетолог преди да предприемат по свое желание каквато и да било диета или хранителен режим.
Меню за вечеря:
Сурови/сготвени зеленчуци, зърнени храни, масло, мляко, мед, зърнени или бобови храни, прясно сирене, кисели плодове.

Кои храни отричат йогите?

Раджастичните(възбудителни) храни:
Всички подправки (без червеният и черният пипер), горещи ястия, месо (вкл.риба), алкохол, кафе. Йогите смятат, че месото не е естествената храна на човека.Каквато впрочем и да е храната на днешния човек, нейният произход е органично свързан с растителното царство, което абсорбира и складира слънчева енергия.
"...Когато едно животно изяжда месото на друго животно, то поема пак растителна храна, но от втора ръка, тъй като растителната храна е първоизточникът на живата енергия.
Твърде интересен е фактът, че човек употребява главно месото на онези животни, които се хранят с разстителна храна.От дивеча човек употребява за храна само оня дивеч, който не е месояден.От дивите птици за месна храна на човека служат само ония, които не са грабливи, не са хищници.
Едва ли има по земното кълбо хора, които се хранят с месото на вълци, тигри, лъвове, лисици, порове, чакали.Единственото изключение се прави с рибите.Човекът яде хищните риби.."  / Миланов Асен, Иванка Борисова. Хата йога за всички, Медицина и физкултура, С., 1973 /
Коя е тамасична(нечиста) храна:
Това е онази храна, която е презряла или загнила. Дори оставена в хладилника, храната от предния ден е загубила 80% от своята хранителна стойност.
Полезни хранителни навици.
Колкото е необходимо храненето за живота на човека, толкова са необходими и навиците, които съпътстват този процес.
Лекарите винаги ни съветват: "Хранете се бавно, дъвчете добре, не бързайте при яденето." Този съвет има дълбок смисъл и жизнено оправдание. За добрите хранителни навици йогите говорят отпреди няколко хиляди години.Тези навици те считат за неразделна част от самото хранене. Ето някои от тях:
Опитайте се да усвоите навика да дъвчете добре всяка хапка храна.
Сядайте да се храните, след като сте си починали за кратко след работа.
Много е важно да се храните на тишина, освободени от нервно напрежение.
Колко пъти да ядем на ден?
Йогите препоръчват обикновено три пъти, като преди това изпивайте чаша хладка вода.
Водещите заседнал живот според йогите не бива да се хранят повече от два пъти дневно.Еднократното хранене на 24 часа не е полезно.
Друга препоръка е яденето да не се вари прподължително време, да се консумират по-малко пържени храни.Пиенето на течности да бъде между, а не по време на хранене.Най-доброто питие е чистата минерална вода с ниско съдържание на соли.
Йогистки пости, специални диети и лечебно гладуване:
Йогистките постене няма религиозен характер, а се пректикува за естествено здравно-хигиенно очистване на организма.Не се приемат никакви храни, а се пие само вода.Това постене не бива да продължава повече от 2 до 6 дни без лекарско наблюдение!Често пъти водата се смесва с лимонов сок или се замества с 1-2 чаши портокалов сок на ден.Йогисткото постене има еквивалент в нашите стари български традиции.Късият пост от 1-3 дни у нас се нарича тримирене.
Една от любимите диети, които често практикуват йогите е млечната диета.
На първо място тази диета трябва да се провежда с чисто краве мляко. Количеството краве мляко,  което трябва да се изконсумира по време на диетата е 1-2 литра на ден.Времетраенето на диетата е индивидуално и е от 6 до 20 дни.Диетата може да се практикува с прясно или кисело мляко (истинско краве мляко), като през деня се пие по 1-1.5 литра прясно, а вечер - половин литър кисело мляко.
По време на млечната диета е желателно да се изпълняват леки упражнения, да се провеждат слънчеви и въздушни бани.
Абсолютно е забранено по време на диетата да се пуши или да се приема алкохол.
Йогите твърдят, че млечната диета има голям терапевтичен и укрепващ ефект.Тази диета може да се повтори след 1-2 месеца.
Към специалните йогиски диети се отнася и суровоядството.От самото наименование става ясно, че става дума за консумиране на сурови храни - зеленчуци и плодове, някои зърнени и бобови храни, както и мляко. Диетата може да се проведе за ден, два, три дори и седмица и то с изключително голяма ефективност за здравето.Не бива да се забравя редовно да се пие много вода.Основното в тази диета е храната да се приема предимно в сурово състояние. Не трябва да се забравя, че чистият пчелен мед трябва да присъства на всяка трапеза.Употребяван умерено, той има ценни качества и като профилактично средство.
Доброволното методично гладуване се отнася към специалните йогистки диети, но задължително трябва да се провежда под наблюдението на специалист диетолог.
На всички е ясно, че в съвременният динамичен начин на живот, дори и да имаме желание, трудно бихме спазвали строг хранителен режим. А и кому е нужно това? Преди всичко трябва да уважаваме тялото си, а не да го изтезаваме до крайност.За това най-добре е всеки, желаещ да спазва  диета, да потърси онази граница, до която ще се чувства щастлив и пълен с енергия.
Преди всичко приемайте диетата не като ограничение, а като пътят за постигане на по-добро здраве и по-красиво тяло. Не забравяйте и спорта.
Бъдете последователни в новият си хранителен режим и не се отказвайте лесно от удоволствието да видите най-доволната усмивка в огледалото!


неделя, 27 септември 2009 г.

ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ НА ЙОГИТЕ II - Моля, правете това у дома!

В йогистката философия всички храни са предназначени за подхранване на духовността. В много аспекти яденето е и високо еротично изживяване, подобно на любовта. Старайте се да извлечете възможно най-много от съвместно споделените храни. Яжте умерено и подбирайте храна, която е характерна за дадения сезон. Стар йогистки тескт съветва за приеманото количество храна:  "половината от стомаха да бъде напълнен с храна, една четвърт с вода или друга течност и една четвърт да се държи празна, за да помага контрола върху дишането".
Ученията на йога категоризират храната на три основни типа в зависимост от влиянието им върху ума и тялото.Тези три типа са свързани с триадата или триединството на силите, които властват над всичко. Трите категории храни според йогите са: сатвични, раджастични и тамасични.
Първата категория е известна като храни, които пряко подхранват съзидателната енергия и поведението.Сатвичните храни включват мляко, мед, масло, млечни продукти, ядки, зърнени храни, повечето плодове и всички зеленчуци, които растат над земята.Всички тези храни се свързват главно със "сладкия" първичен вкус и се смята, че са надарени със способността да стимулират съзидателните и еротичните чувства. Всички сатвични храни стимулират основните елементи на пространството и въздуха в тялото и следователно поощтряват растежа и съзиданието.Тази категория обикновено се нарича "храна на боговете", "млякото и медът" на библейските предания.
Вторият вид храна - раджастичната, предизвиква страстни чувства.Тази категория включва всички храни, които загряват и стимулират, като кореноплодни зеленчуци, подправки, соли, повечето риби, червено месо и птици.Тези храни се свързват главно със солените, пикантни първични вкусове, както и комбинация от вкусове, които включват сладкия.Раджастичните храни стимулират чувствата, имат затоплящо и изгарящо действие, смилат се трудно и дават много отпадъчни продукти.
Животинските храни се разглеждат като подходящи за приемане от човека, само ако са много пресни и внимателно приготвени; в противен случай се проявяват дългосрочни странични ефекти. Дори в йогистките текстове съветват тези, които искат да ядат птици или животни, да ходят на лов за тях, тъй като това упражнение стимулира както "стомашния огън" за храносмилане, така и изхвърляне на отпадъчни продукти чрез изпотяване.В съвременния живот  препоръчаното "ловуване" би могло да бъде заменено с повече и по-динамични физически упражнения.
Третият вид храна - тамасичната предизвиква яростни и  разрушителни чувства. В тази категория се включват всички храни, които разстройват или изкривяват чувствата, или чрез изключително пикантните, горчиви или стипчиви вкусове, или чрез вътрешно разлагане. Особено люти храни като лук, чесън или люти чушки, както и храни, приготвени с тежки мазнини или силно пържени. По-тежките меса и яйцата също попадат в групата на тамасичната; обикновено всяка храна, която предизвиква силна миризма на тялото или натрупване на газове, принадлежи към тази категория.Тамасичните храни обикновено водят до елементите на земя и вода, които се проявяват в тялото като слуз, тлъстина и обща физическа тежест.
Мъдрата простота на тази категоризация на храните я прави полезна и стабилна система за определяне какво е подходящо и какво не.
Следва продължение...

събота, 26 септември 2009 г.

ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ НА ЙОГИТЕ I - Изборът да бъдем здрави



Дихателните упражнения, физическите пози, концентрацията на вниманието са основата, върху която се изгражда йогиската практика.Ако упражняващият се обаче не спазва един балансиращ хранителен режим, ако преяжда системно, препива, не си доспива, не поддържа добра хигиена, той едва ли ще постигне добри резултати.
Правилното регулиране на храненето не само предпазва и лекува известни болести, но същевременно е и важен фактор за продължението на човешкия живот. Йогите твърдят дори, че  чрез промяна на храненето човек може да промени и своя характер.За здравето на човека, както всички знаем, влияе и количеството и качеството на храната.Прекомерното хранене, преяждането, независимо от това каква е храната, е вредно за организма.
В китайската поговорка: "Сутрин изяж закуската си като егоист - сам, обеда раздели с приятеля си, а вечерята подари на врага си..." е отразен житейският опит от векове.И тъкмо за това тя съдържа голяма доза истина.
Във всеки случай три пъти дневно храна е предостатъчно както за йога, така и за всеки човек. Препоръчва се да се закусва леко между 7 и 8 часа сутрин, да се обядва леко към 13 ч. и да се вечеря съвем леко към 18:30 часа. Между времето на тези часове да не се яде нищо.Що се отнася до количеството храна, което трябва да се консумира от един човек, йогите са категорични по този въпрос.Те намират за най-целесъобразно "здравият и неразвратен стомах" сам да определи количеството храна.Една обща мярка за всеки не е много правилна, тъй като всеки човек има свои индивидуални особености.
Едно обаче е важно и то трябва да се запомни от всеки: човек трябва да яде, когато е гладен, но никога да не претоварва стомаха си.Особено вечер храната му трябва да бъде съвсем малко.Дори според йогите е най-добре да се изпие една чаша прясно ляко без хляб или да се вземе една лъжица мед с малко вода или един-два плода, независимо какви са. Верни са думите на известният йога Жое Клемендоре когато казва пред група учени: "Всички болести започват на трапезата.Човек е това, което яде.Опростете трапезата си и вие ще се радвате на добро здраве и дълголетие..."
"Може би те, йогите не са философствали много върху подробностите за протеини и въглехидрати, мазнини, минерали, калории и витамини, обаче те положително са ни предали много ценна опитност, натрупана от векове за храненето, която, преценена от гледна точка на нашите модерни изследвания по въпроса, може да се види, че е достатъчно точна, особено като се има предвид древността, обстановката, ненаучната и мистична преспектива"/Шри Йогендра - Хата йога, опростена, Санта круц, Бомбай,1959./ Интересното при йогистката диета е това, че йогите не се отнасят догматично към нито един проблем на храненето. Да се ядат зеленчуци, но не просто зеленчуци и плодове, а да се ядат тези, които се смятат за изключително ценни за спокойния живот на човека.Йогите препоръчват хранителни продукти, които са чисти, приятни, сладки и лесно смилаеми.
Така съставките на основното йогистко хранене са:
-от групата на млечните и сладките храни - млечни произведения, мед и захар;
-от зърнените храни - жито, ориз, ръж;
-от бобовите - малко фасул и леща;
-от зеленчуците - домати, сини домати, краставици, много листа от спанак, карфиол, маруля, керевиз. Към храните, които препоръчват още са орехи, лешници и други ядки.
По отношение на кореноплодните, йогите препоръчват само медицинските и ядливите корени като моркови, цвекло и др.С особена страст те говорят за диворастящите плодове - ягоди, малини, къпини, а след това за ананаса, смокините, фурмите.
Като особено полезна витаминозна храна и със силно лечебно действие те препоръчват пчелния мед.Йогите са врагове на всякакъв вид подправки в яденето.Дори употребата на обикновена сол се смята за увреждаща здравето.Те смятат, че зеленчуците, плодовете, както и житните растения са достатъчно богати на минерални соли.
Шри Йогендра казва за солта: "Като вземате големи количества сол с вашата храна, вие може би убивате себе си много по-бързо, отколкото природата е възнамерявала да извърши това.Обикновеният човек консумира дневно 200 пъти повече сол, отколкото е необходимо (забележете) на една горила! Неща, които са остри, кисели, горчиви, загряващи са също така забранени."
За човешкият организъм водата е на второ място по важност след въздуха.
По време на самото ядене пиенето на вода е вредно за организма според йогите. Йогите имат един интересен навик рано сутрин преди уриниране да изпиват по една или две чаши вода. Това според тях е най-полезно да става между 5-6 часа сутринта, преди да започнат ежедневните задължения. Това може би го правят с цел да прочистят  храносмилателния тракт и да се изтикат остатъците надолу чрез увеличение на перисталтиката, която достига своя минимум по време на съня и нощната почивка. За нуждите на своето вътрешно прочистване, което за всеки йога е ежедневно задължение, се употребява по 4 л вода на ден за почистване на носа, устата, стомаха, червата и пикочния мехур.Накрая трябва да споменем и един друг интересен метод на хранене у йогите, чрез който се прибавят към йогистката диета някои извънредно ценни хранителни елементи-те препоръчват  употребата на покълнали храни.
Сънят: Според йогите сънят не е за удоволствие, а за една естествена почивка. И въпреки твърдението им, че при себеотпускането, ако то се извърши правилно и цялостно, организмът отпочива така идеално, че 15-минутната почивка е равностойна на осем часа сън, те не отричат и редовния нощен сън.
Сънят според йогите след 5 часа сутринта е неспокоен и непълноценен. Най-подходящото време за здрав сън е времето от 22 до 24 часа - едно незаменимо за съня време, което всеки човек, който цени здравето си трябва да спазва.Това е сънят, който укрепва нервната система и дава възможност за пълна почивка на мускулите.

Следва продължение...





Вече си имаме форум!

Здравейте!Добрата новина е, че вече си имаме ФОРУМ АЕРОБИКА БУРГАС
Очаквам ви и там!

петък, 18 септември 2009 г.

ВОДАТА...

ВОДАТА - В ПОМОЩ НА ХРАНИТЕЛНИЯТ ВИ РЕЖИМ:
Диетолозите съветват, че е нужно да изпиваме по 8 големи чаши вода на ден(през лятото по 10 чаши).
За да се вдъхновите, събрах за вас 10 лесни съвета:
1. Поставете по една чаша с вода(или бутилка) във всяка ваша стая: в спалнята, в кухнята, в дневната, на работното място;
2. Когато ви се прииска да си похапнете "лоша" храна, бавно изпийте чаша с вода.Ще се почувствате сити и ще избегнете излишните калории, а и след известно време ще забравите за глада.
3. Изпивайте две чаши вода сутрин веднага щом станете, а после на работа или у дома на всеки час до вечерта пийте по една чаша.Така ще бъдете сигурни, че сте изпили дневната си доза вода.
4. Опитайте да замените чашата кафе или чай с чаша топла вода, подсладена с малко мед.
5. Понякога е забавно да ползвате сламка - дори е полезно, ще пиете на равномерни глътки:)
6. Замразете си малки парчета лимон или портокал и ги използвайте вместо лед.Действат много освежаващо, а освен това ще получите допълнително витамини.
7. Не си позволявайте да пиете диетична или газирана вода, докато не сте изпили поне 4 чаши обикновена или минерална, изворна вода за деня.
8.Пийте две пълни чаши с вода при приема на храна- една преди и една след хранене.По този начин ще трябва да пиете вода до следващото хранене или пък няма да чувставет глад.
9. Не забравяйте да правите всичко това красиво - с удоволствие и в красиви чаши.

Сами изберете кои съвети да следвате!Най-важното е да пиете вода!
Но, изпълнявайки съветите на диетолозите, не забравяйте, че всичко това не би имало ефект без положителни емоции.
Радостта и смеха правят жената красива, стройна(като се смеем също губим калории) и привлекателна!

понеделник, 14 септември 2009 г.

Първи Международен Фитнес Фестивал Варна 2009 /International Fitness Festival Varna 2009



Първият Международен Фитнес Фестивал "IFF VARNA" се организира и се провежда с цел популяризиране и развитие на масова физическа култура, фитнес и пропагандиране на здравословен начин на живот в България.

Мисия: Международният фитнес фестивал е адресиран към всички привърженици на активния начин на живот, към управленци, мениджъри, инструктори, персонални треньори, сътрудници на спортни компании и фитнес-клубове , като им предоставя възможност да повишат своята компетенция и да се запознаят с последните тенденции в тази област, да участват в тренировки, водени от международно признати презентьори, в неформална среда да се запознаят с колеги от сектора, с доставчици на професионално оборудване, стоки и услуги за фитнес клубове.

Дата на провеждане: 19 – 21 септември 2009

Място на провеждане: Република България, Варна, Дворец на културата и спорта


Организатори: Организатор на мероприятието е международната верига от спортни клубове "ORANGE FITNESS".


Формат на мероприятието: В рамките на Първият международен фитнес фестивал ще се проведат следните мероприятия:- Фитнес-практика- Мастер-класове, водени от най-добрите национални и чуждестранни презентьори- Семинари- Кръгли маси


Участници: Представители на професионалното фитнес-общество: - национални и международни презентьори; - международно признати експерти в областта на фитнеса и спорта; - представители на български и чужди фитнес-центрове и спортно-оздравителни клубове; - собствениците, управляващите и мениджърите на спортни и фитнес клубове; - инструктори в групови програми и тренажорни зали, персонални треньори, лекари;
Потребители на услугите на спортни и фитнес-клубове: - любители и поклонници на здравословния начин на живот, хора, интересуващи се от новостите в тази област;

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА: ТУК!

-------------------------------------------------------------------------------------------------


The first International Fitness Festival "IFF VARNA"

aims to develop and promote physical culture, fitness training and healthy living in Bulgaria. Our Mission: The International Fitness Festival is addressed to all the people committed to active life and also to managers, directors, instructors, personal trainers and partners in sports companies and fitness clubs, providing them with the opportunity to improve their competence and get acquainted with the latest tendencies in the field, to take part in trainings led by internationally recognized presenters, to meet their colleagues and suppliers of professional fitness equipment, products and services in an informal environment.

Festival Period: 19 – 21 September 2009

Place: Palace of Culture and Sports - Varna, Republic of Bulgaria


Organizers: The event is organized by ORANGE FITNESS international chain of sports clubs.


Aims:

- To promote healthy lifestyle in Bulgaria;

-To popularize and promote fitness and sport in Bulgaria;

- To exchange international experience and knowledge on the latest technologies in the field of fitness and sport.


Events: The First International Fitness Festival includes the following events:

- Fitness practice

- Master classes led by the best national and foreign presenters

- Seminars- Round tables


Participants:
Representatives of the professional fitness community: - national and foreign presenters; - internationally recognized experts in the field of fitness and sport; - representatives of Bulgarian and foreign fitness centers and sports clubs; - owners, directors and managers of sports and fitness clubs; - instructors in group programs and training rooms, personal trainers, physicians;
Sports and fitness clubs visitors: - people committed to healthy living and people interested in the latest tendencies in the field;


FESTIVAL PROGRAMME: HERE!