неделя, 13 февруари 2011 г.

WATER AEROBICS

 Аква аеробиката е един от най-безопасните и приятни спортове. Практикуването й редовно подобрява кръвообращението. Укрепва сърцето и дихателната система. Помага да се разтовари гръбнака и формира правилна стойка на тялото. Тренировката във вода обединява ефекта на фитнес, джогинг и плуване. В същото време спестява неприятните изживявание като прегряване, изпотяване, пренатоварване на сърцето или ставите. Упражненията се препоръчват при болки в гърба и други заболявания на опорно-двигателния апарат.
На пръв поглед изглежда сложно. Хем трябва да плувате, хем да правите разни неща с ръце и крака. Специалните неопренови колани и дунапренени ленти (нудълси) правят заниманието лесно, забавно и тонизиращо.
Водна аеробика (аква аеробика) е вид аеробика, която се изпълнява в басейн . Представлява комплекс от упражнения, подходящи за всяка възраст и съобразени с индивидуалното спортно ниво. Водната аеробика съчетава фитнес, пилатес, бойни изкуства, джогинг, плуване, каланетика.
Тренировката е с продължителност от 60 мин.Тренировката е стандартна и включва: загрявка, аеробна част и стречинг.
Със специални уреди се натоварват всички мускулни групи, като вероятността от получаване на травми е сведена до минимум.
Водната аеробика се препоръчва на бременни. Застоявания и схващания се повлияват от аквааеробиката, а най-благоприятната поза за бебето във водата е по корем.
Разновидности на водната аеробика са Водна каланетика: комплекс от стягащи упражнения, извайващи проблемните зони-талия, ханш, бедра, корем. Водна гимнастика: по-леки упражнениия, съобразени със спортното ниво, които тонизират тялото.Може да се практикуват и самостоятелно.
Тренирайки водна аеробика ще усетите, че имате далеч повече мускули в тялото си, за които и не сте подозирали, че може толкова ясно да напомнят за себе си от приятното натоварване и стягане по време на заниманията. Ясно е – не всеки човек може да плува, но това въобще не е нужно, за да се занимавате с аква аеробика. Достатъчно е да имаме под краката си дъно и да не се страхувате от водата. Необходими са още силна мотивация, желание и разбира се – постоянство.

Предимства на водната аеробика:
Не натоварва ставите-80% от теглото на индивида се поема от водата;
Укрепва сърцето и увеличава притока на кислород към мускулите;
Съпротивлението на водата тонизира мускулите и те извършват по-голяма работа;
Сваляне на излишните килограми;
Стягане и извайване на фигурата;
Подходяща за хора с травми, болки в кръста, дископатия, разширени вени,слаба мускулатура, застоявания.При Аква аеробика 85-90% от теглото на индивида се поема от водата,  като по този начин ставите са подложени на по-малко стрес отколкото при други натоварвания при аеробика „на сухо" това прави Aква аеробиката подходящи и за хора страдащи от артрит, болки в кръста и наднормено тегло, както и прекарали сърдечен удар. Американският Колеж по Спортна Медицина (American College of Sports Medicine) препоръчва аеробни занимания от 3 до 5 пъти седмично, с продължителност от 20 до 60мин. и интензивност от 60 до 90% от мах сърдечен ритъм (мах сърдечен ритъм = 220- години).

Enjoy!



Източници:
Аква Аеробиката - път към грацията на делфините http://www.bb-team.org/articles/1143_akva-aerobikata-pat-kam-gratsiyata-na-delfinite#ixzz1Dropzoqd

3 коментара:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.