сряда, 12 август 2009 г.

Хранителните добавки не са шега работа

Котешки нокът в супата
"Природен широкоспектърен антибиотик, унищожава над 800 вида патогенни бактерии, над 100 вида гъбички, много паразити, вируси (включително вируса на грипа тип А и СПИН, херпес симплекс). Понижава холестерола, подобрява кръвообращението на мозъка и сърцето, и може да се ползва за лечение и профилактика на синузит, възпаление на гърлото и ухото, бронхит, бронхиална астма, възпаление на венците, запек, разстройство, хранително отравяне, алергия, ревматоиден артрит, пърхот, псориазис, акне, варикозни язви. Може да служи за дезинфекция на повърхностни наранявания и за дезинфекция на предмети от бита (плотове, дъски за рязане, гребени, и др.), подове в жилища с малки деца, места за домашни любимци и др." Това пише в интернет страницата на една от десетте най-продавани хранителни добавки в България за 2008 г. Вярвате ли, че този продукт е в състояние да направи всичко това? Вие лично може и да не вярвате, но 100 хиляди души са се доверили през 2008 г.
У нас суеверието, че с растения и хранителни добавки, сътворени от тях, можеш да се излекуваш без да ходиш на лекар, без да се храниш здравословно и без да се движиш, е по-живо от всякога.
По неофициални данни продажбите на хранителни добавки у нас отдавна надхвърлят 1 млрд. лв. В момента само в аптеките се продават около 1600 добавки. Всеки сезон води "модерни" продукти - обикновено тези, които се рекламират по телевизията или в жълтите вестници.
Сред най-продаваните продукти вече не са традиционните витамини, а добавки, които се рекламират като възстановители на ставния хрущял (според ортопедите - мисия невъзможна), природни антибиотици, хормони на младостта, решения за мъжката потентност, продукти, които усилват имунитета и помагат да се отслабне. Самолечението с добавки е взело стихийни размери, а лекарите алармират за пациенти в изключително тежко състояние в резултат на тази практика.
Пътят към пазара
По своята същност добавките са храни и се подчиняват на законодателството за това. Преди да пуснат продукта на пазара, техните производители или вносители трябва единствено да уведомят Регионалната инспекция по опазване на общественото здраве, като й представят опаковката и листовката за клиента. Върху етикета трябва да пише, че продуктът не лекува и не заменя ежедневното хранене. Това дали добавката ще съдържа обявените на етикета вещества зависи от добрата воля на производителя, защото никой не изследва съдържанието. Затова никой в България не знае точно колко добавки всъщност се продават в момента, нито какво съдържат.
"За отслабване, за решаване на конкретен здравен проблем - със ставите, със стреса, със сърцето, при рак, пациентите са готови на всичко - търсят и купуват всички рекламирани продукти", казват фармацевтите. Според специалистите по хранителна медицина обаче лекарство или добавка - панацея няма. Ако здравият човек полага всекидневни усилия да се храни разнообразно и балансирано, спортува и се старае да редуцира стреса, и едва тогава, като бонус към този режим приема точните и качествени хранителни добавки, усилията му биха могли да доведат до по-добро функциониране на организма. Приемането на хранителни добавки или лечебни растения не е шега работа. Хората не бива да се хвърлят на първата реклама или да слушат какво е помогнало на съседката, защото всеки човек е уникален и здравните ни проблеми съвсем не са идентични. Най-добрият вариант е да се обърнат към специалист, който да им предпише правилната комбинация от хранителни добавки, лечебни растения и режим на хранене и да подобрят начина си на живот. Хранителните добавки са доказателство, че клиентите на аптеките са лековерни. Познанието как си въздействат отделните добавки и как реагират в комбинация с лекарства е оскъдно. Едно широко разпространено обяснение на бума с добавките е, че пациентите нямат достатъчно пари за лекарства. "Това е дълбоко невярно. Средната цена на лекарствата без рецепта в аптеките е 4.40 лв., докато на добавките е 10 лв." - изчисляват фармацевтите. Излиза, че високата цена в очите на клиентите означава и високо качество.
Другият двигател е агресивната реклама - "природен продукт", "познат от векове", "най-купуван в САЩ", "възстановява...". В комбинация със снимки и свидетелства на доволни пациенти, лекари и известни лица, продуктът получава ореол на достоверност.
Играчка - плачка
Масовото приемане на добавки се превръща във все по-сериозен медицински проблем.
Пациентите ги смятат за безвредни храни, изобщо не съобщават, че са ги приемали и възникват проблеми при лечение и при операции. Част от продуктите съдържат в ниски дози субстанции, които могат да се комбинират по вреден за пациентите начин с лекарства. В резултат на обилната употреба на хранителни добавки, в болниците все по-често постъпват пациенти със съвсем не невинни заболявания. Проблемът със ставния хрущял обаче е, че... не се възстановява. Човешките стави не се възобновяват(не регенерират) и затова най-добрият избор обикновено е операция със смяна на ставата. Според лекарите след 45-50 годишна възраст започва процес на изтриване на ставните хрущяли (износване на ставите). Всеки втори човек има такъв тип дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система. Другият проблем с добавките в ортопедията е, че пациентите приемат калций в огромни количества, но проблемът е не в липсата, а в усвояването му. Парадоксално е, но статистиката не отчита пазара на добавки за спортисти. Като добавки се регистрират множество анаболни стероиди. Един от най-популярните в интернет е рекламираният като хормон на младостта DHEA (дехидроепиандростерон - първоизточникът на половите хормони). В САЩ например той дълго време беше забранен за употреба в добавки. Резултатите от употребата на добавки във фитнес салоните често попадат в клиниките. Много млади хора се обръщат към гастроентереолозите със сериозни увреждания на черния дроб, на сърцето, на други органи в резултат на употреба на анаболни хормони под формата на добавки. През последните години много мъже избягват прегледите при лекар при проблеми с простатата и се самолекуват с добавки. Заради самолечението с тези добавки откриването на рак в последни стадии вече е при повече от 40% от случаите според онколозите. Напоследък се рекламират усърдно добавки с мелатонин за нарушение на съня. Според лекарите такава добавка трябва да се приема само при прекосяване на часови пояси. Мелатонинът е хормон, който регулира синтеза на меланин (пигмента на потъмняване на кожата) в клетките и можем да очакваме скоро бум в кожния рак, ако продължи безконтролната му употреба без лекарско предписание. Никой не е правил изследвания как влияят екзотичните растения върху организма на българина. Дори един от продуктите, познат от векове - гинко-билоба, се оказва не съвсем безвреден. Билката действа съдоразширяващо и подпомага оросяването на мозъка и крайниците, но за офталмологията това е една от най-проблемните добавки. При пациенти с очни проблеми, обикновено предизвика кръвоизливи, гадене, главоболие, коментират офталмолозите.
Истинска мания като антиоксиданти през последните години са продуктите, съдържащи южноамериканската билка котешки нокът. Тези извлеци, обаче съдържат алкалоиди, които изобщо не са безвредни и са с много силно действие.
Автор: Десислава Николова, Източник: в. Капитал, цялата статия ТУК.

3 коментара:

 1. Статията е провокираща, но авторът й не познава, нито пазара на добавки, нито приложението им като "лекарства". Регистрацията "хранителна добавка", означава не регулиран, т.е. непроследим от страна на регулаторните органи продук - изисква се едно разрешение от Министерство на здравеопазването, че продукта е с добре установена употреба и се предлага в много ниска концентрация и удобрение от хигиенно епидемиологичен център по местопроизводство и то само на първата партида.
  В повечето случай като хранителни добавки се регистрират извлеци от растения или направо смляна "дрога" /дрога на медицински език означава - което и да е растение от което се добива каквото и да е активно вещество, а не лаическото и популярно разбиране като наркотично вещество/. Мелатонина има отношение към серотонина и регулира циркадния /денонощния ритам - бодърстване сън/, относно рак на кожата повече вреда носят солариумите и прекомерното излагане на слънце. За Гинко, няма нито едно проучване, което да обясни ефектите му, всичко е емпирия, единственното което може да се твърди е, че не вреди, освен това твърдението за него е, че има протективен ефект върху клетките и подобрява реологията на кръвта, но не влияе на съдовете. По отношение на фитохормоните повечето са перкурсори, а не чисти субстанции. Ако предозираме калций не трябва да се притесняват ортопедите, а нефролозите, тъй като ще си навлечем "камъни в бъбреците", същото е и с витамин С, който подкиселява урината. Котешки нокът, ехинацея и др. подобни са имуномодулатори, а не антибиотици, антивирусни и други подобни. Алкалоидите са дълга тема, но с две думи алкалоидите са голяма група, които могат да бъдат и много полезни. Еин екстракт може да бъде и стандартизиран, т.е. пречистен и дозиран. Освен това, "хранителната добавка" има и плацебо ефект, т.е. силата на внушението, ако си повярваме, че се грижим за здравето си и че въпросният продукт ни действа ще имаме резултат. Относно това, че с употребата на хранителни добавки отлагаме отиването при лекар, мога да се съглася и по този начин ни липсва първичната профилактика, но лекарите не познават истинският механизъм на действие на добавките /то няма и как да знаят нещо, което не е проучвано и рядко да не казвам изобщо не ги предписват/.
  Директната реклама към клиента е разрешена за добавки от закона, докато за лекарства е забранена. Не си мислете, че фармацевтичните компании щяха да си спестят "агресивна" реклама", за да ви предложат всякакви лекарства за заболявания, които може и да нямате, ако ги нямате ще ви ги открием, за това имат грижата лекарите, които са изцяло обвързани с индустрията.
  Спекулативно е да се "скубе" от тук от там информация и да се предствя по подобен анекдотичен начин.

  ОтговорИзтриване
 2. Чудесен блог!Малко извън публикацията искам да споделя,че съм фен на движението и с радост ще те следя.Продължавай да се развиваш и да публикуваш други интересни и полезни неща.

  ОтговорИзтриване
 3. Да, по света още не е установено кое какво е но българина разбира от всичко и вече знае, че добавките са вредни. И че не трябва да се ядат само добавки. Ами дайте да ядеме само боклуците по магазините! Истината впрочем е, че здравето е последното, което интересува българина. И той далеч не е №1 по покупката на хранителни добавки. Още по-малко пък знае защо, кога и как да ги ползва. Виж да си купи нов апартамент, вила, кола - това да. Да ги обзаведе с климатик или отопление - също. А един ден когато организма му вече е толкова задръстен от боклуците, които безконтролно консумира, и се появят последствията на хроничното отравяне на организма, като "износване" на хрущяла, диабет, рак, проблеми с простатата и др. и усети, че краят му наближава, той тича на лекар. И си мисли, че някой просто ей така с магическа пръчка ще му реши проблемите. Най-добре при хирурга - защото "решава" проблема със ставите, очтото перде или наднорменото тегло веднага. Човешкият организъм не е автомобил, че да му смениш чарковете и да го подкараш отново. Той е непрекъснато самообновяваща се система. Не яжте месо, не пийте кафе и алкохол, почиствайте го редовно не само отвън но и отвътре, и той ще ви служи дълго време...
  f15@mail15.com

  ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.