събота, 29 август 2009 г.

Пилатес / Pilates

Къде в Бургас да потърсите занимания по Пилатес: http://aerobikaburgas.blogspot.com/2011/01/15-16.html


"Добрата физическа форма не може да се постигне с пожелания,
нито може да се купи."
Джоузеф Пилатес


Във всекидневието има твърде много неща, които стресират, уморяват, изтощават, дори отчайват. Повечето хора обикновено си казват: "Какво мога да направя? Това не зависи от мен!" и не предприемат нищо, дори и малкото, което зависи от тях. А от самия човек зависи да постигне добра физическа форма(дори само в известна степен), която би му помогнала да се справя с изпитанията. Днес фитнесът е индустрия, която привлича много хора с обещанието да бъдат стройни и щастливи. За съжаление резултатите не винаги са удовлетворителни и на този фон методът Пилатес е една изпитана формула, чиито създател е достигнал достолепната възраст 90 години. Упражненията, степенувани по сложност, са достъпни за всеки желаещ. С воля и постоянство човек може да промени тялото си, а после и много други неща в живота си. Няма нищо, което да не можем да постигнем, ако си го поставим за цел. Ключът към всяка промяна е да повярваш, че можеш. Повярвайте!


Методът Пилатес е уникална система от упражнения за разтягане и за сила, която укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие, слива в едно ума и тялото и прави фигурата по-стройина. Целта на Пилатес е да постигне равновесие в тялото, да подобри кръвообращението, да облекчи стреса, да повиши издържливостта, да изглеждаме по-добре, да се чувстваме страхотно. Философията на метода Пилатес се съсредоточава върху приучването на ума и тялото да работят заедно за постигане на добра цялостна физическа форма.


Дж. Пилатес започва да разработва системата си от упраженения в Германия в началото на ХХ век. Като дете той е страдал от астма и рахит и методът му се ражда от решимостта да укрепи крехкото си болнаво тяло. Нарича метода си "Изкуство на контрологията". Първата книга на Джоузеф Пилатес "Връщане към живота"(1945г.) олицетворява същината на метода. Посредством съсредоточено, градивно услиие вие също можете да пробудите телата си чрез движение и умовете си чрез съсредоточена мисъл.Това съчетание е допълнителното преимущество на метода Пилатес: възраждане на духа, което е ключов фактор за поддържане на добро здраве, здраво тяло и здрав ум.


ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВИЗУАЛНИ ОБРАЗИ ЗА АНГАЖИРАНЕ НА УМА И ТЯЛОТО:




Повечето кръшкачи от тренировки се оправдават най-вече с това, че се отегчават. И нищо чудно, като се има предвид, че повечето хора тренират само защото смятат, че "трябва", а не защото им доставя удоволствие или стимулира ума им. Когато упражнявате тялото, без умът да участва, вършите половината от работата. Това е най-неефективният начин да преследвате целите си.


Визуализацията по време на тренировка е изключително резултатна. Използването на визуални образи за ангажиране на ума е най-бързият начин да получим достъп до сложната си анатомична система. Посредством визуални метафори можем подсъзнателно да вкараме в действие мускулите, без да е нужно да познаваме тяхното устройство и функциониране.Ако ви кажа да седнете "изправени, сякаш главата ви докосва тавана", вие не само ще си представите картината, но и ще задействате безброй мускулчета, за чието съществуване вероятно не подозирате. Поставяте пред ума и тялото си предизвикателство, което ги кара да обединят силите си за постигане на целта.


Хубавото в метода Пилатес е, че вече не трябва да мислите за движението като за нещо, чието място е само в гимнастическия салон. Пилатес смята, че правилните движения трябва да станат така естествени за човека, както са за животните. Когато едно животно се изправя, то се протяга от главата до лапите и опашката.


Организирани около корема, ханша, кръста и седалището - централната част на тялото, неговата "енергийна централа", движенията в метода Пилатес имат ключово значение за поддържане на добра стойка.


При Пилатес, както и в живота нищо няма да проработи за вас, ако не го накарате да проработи за вас. Няма добра фея, която да мине през нощта, да махне с вълшебната пръчица и да промени тялото ви. Няма значение дали ще се занимавате по пет или по четиридесет и пет минути на ден, важното е да се посветите на тялото си.


ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ В ПИЛАТЕС:
  1. Концентрация на ума при изпълнение на упражненията;
  2. Контрол върху мускулите - да няма безразборни движения;
  3. Внимание към "енергиийната централа" - корем, кръст, ханш и седалище;
  4. Плавност и изящество на движенията;
  5. Прецизност - съсредоточете се върху едно точно и съвършено движение, вместо да направите много, но неправилни движения;
  6. Дишане - правилното дишане ще ви помогне да контролирате движенията си;


Разгърнете въображението си започвайки с Пилатес, следвайте интуицията си и създайте усещане за плавност при изпълнение на движенията.




В статията са използвани материали от книгата на Брук Сайлър "Методът Пилатес - новата фитнес гимнастика"
*Очаквайте Пилатес II част с практически съвети и нагледни упражнения в домашни условия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.