неделя, 18 октомври 2009 г.

Из писмото ми до една моя приятелка ...

Една моя много добра приятелка поиска от мен съвет за диета. Знаете, че вълшебни пръчици няма и трябва да вложим малко старание за постигане на целта.Публкувам писмото си, защото съм изпитала този хранителен режим върху себе си, дори го превърнах в начин на живот.Тук няма да ви предлагам хранителни добавки или разни "хапове" за "изчистване на мазнини".Дори не казвам, че е най-добрият хранителен режим. Просто мисля, че е здравословен и при мен резултатът е на лице.Иска се постоянство и много внимание... Ако имате коментари и въпроси, ще ви отговоря.
*Лично аз не консумирам месо, с изключение на риба, но оставям препоръчаните ясти с месо за месоядните от вас.
Ето и писмото:
..."Този хранителен режим съм го изпитала върху себе си, но за по-голям ефект в първият 1-2 месеца е добре да бъде по-строг откъм количество и смесване на разнообразни храни.Ето и храните, които ти препоръчвам.За някои ще се учудиш:)))
Част.I:
Храни за закуска: чай, прясно мляко, кисело мляко, кисело мляко с плод, доматен сок, компот без захар, баница, сирене, кашкавал, 2 варени белтъка, извара, салам-телешки, хамбургски, кренвирши;овесени ядки, но не мюсли поне в началото.
Храни за основно хранене на обяд и вечеря: печени кюфтета(на скара/във фурна), печено месо, месо с лук, спанак, таскебап, телешко рагу, мусака без заливка, кебап, пълнени чушки, варено месо, грах с картофи, грах с месо, боб яхния, месо-с пресен лук, с домати, със зелен фасул, с гювеч, със зеле, кренвирши, риба-скумрия на скара, друга риба-не пържена и не много тлъста.
Салата от: моркови, ряпа, комбинирана и с много домати, цвекло, чушки, зеле с моркови, прясно зеле, репички, лук с домати, марули, спанак, праз, краставици.Салати -в неограничено количество!
Непрезрели плодове-желателно е на едно ядене от един вид!В началото е добре да се ядат по-кисели плодове, но не е грях да си хапнеш и по-сладък плод:)
Плодовете е най-добре да се консумират 20-30 минути преди ядене!!!!
Супи: Да се избягват!или 1/2 количество-борш, доматена, таратор, зеленчукова, боб, леща, грах, спанак, коприва, телешка, пилешка.
Хляб: 50-150грама/ден(това е около 1 малка филийка на ядене, т.е 3 малки филийки на ден) тъмен-ръжено-пшеничен, типов, пълнозърнест.
Вместо захар в начало може да ползваш до 4-5 захарина/ден.
Сол: 4-5 грама/ден.Не досолявай храните!Солта в големи количества не е полезна!
При готвене: мазнината(зехтин, олио, маргарин) се добавя накрая и не ври с яденето!!!!За заличвка на салатите е хубаво да се ползва зехтин вместо олио по възможност.
Друго: Всички диетични и диабетични храни на щандовете в супермаркетите са подходящи и можеш да си вземаш от там например нещо сладичко, ако много ти се прияде или малко мед.
Част.II:
Забрави за КАНТАРА!!!!
ОГЛЕДАЛОТО ТРЯБВА ДА Е ТВОЯТ КАНТАР!
Добре ще е да си изградиш един балансиран хранителен режим, който да стане част от твоето ежедневие, да не те ограничава или натоварва излишно.
Сутрин: Веднага след ставане изпиваш по 2 големи чаши вода!!!!С времето това трябва да ти стане навик.
Закуска: Препоръчвам ти през 1-ят месец да закусваш с 1 кисело мляко+ 4-5 супени лъжици обикновени финосмлени овесени ядки;
друг вариант: 1 кис.мляко + 1-2 обелени ябълки,
или 1 кисело мляко +1 филийка черен хляб.
Може да замениш киселото мляко с прясно според предпочитанията си.
Вземай си обикновено и по-нискомаслено мляко, а не разни измислени Активия и т.н.
Кафе+подсладител;
чай-може с мед!
Обяд: Избираш си ястия от част 1 по твой вкус.Само не смесвай хляб с месо, хляб с картофи или хляб с ориз!
Ако не чувстваш особен глад на обяд, може да повториш закуската с киселото мляко и овесени ядки, непечени слънчогледови, тиквени или каквито и да е ядки.
Вечеря: Избираш си от Част 1.
Старай се за вечеря да преобладават зеленчуците или комбинирай салата с някако ястие без хляб(или най много 1 филийка черен хляб).
Важно: Ако между основните храненета изпитваш глад:
1. Пий вода, сок, прясно/кисело мляко-нискомаслени;
2. Изяж един плод(1-2 броя) или някакъв зеленчук;
3. Хапни малко ядки - по възможност сурови.
Забранено:
Газирана вода, газирани безалкохолни напитки, бира, твърд алкохол, сладкиши от всякакъв род, бонбони, торти.Ако все пак нещо от тези вкусотии ти се прияде-нека да е в минимално малко количество, просто една хапка.
*Не пий течности по време на хранене!
*Пий поне 5(до 8 ) големи чаши вода/ден!
Превърни хранителният си режим в начин на живот, а не в мъчителна диета, за която мислиш с омраза!Това зависи от твоята лична настройка и мотивация!
Започни да правиш упражнения в свободното си време.От начало нека да са по-леки дори от тези упражнения в каланетиката или пилатес.Прави по 10-20 минути на ден-само за удоволствие.Може да имаш мускулна треска, но не се безпокой, след третия път минава:)
Гледай се често в огледалото и мисли положително! Желая ти успех! С теб съм! "

2 коментара:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.