сряда, 30 септември 2009 г.

ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ НА ЙОГИТЕ III - На практика от днес!

Трябва да се яде, за да се живее - казва една стара поговорка, но не да се живее, за да се яде.
Въпросът е поставен ясно: с какво да се храним, как да се храним, кога да се храним и колко да ядем?
Всеки може да си даде сметка дали препоръчваната система е подходяща за него и докъде би могъл да я приложи в ежедневието си и докъде би ни довела йогистката система на хранене в стремежа си да живеем по-дълго и да бъдем пълноценни хора до последния си дъх.
Вие сте това, което ядете.
Тогава кои са храните, които трябва и които не трябва да бъдат храни на човека?
Сатвични или чисти храни:
Това са плодове(сладки и кисели), зеленчуци(със и без нишесте), гъби, зърнени храни, бобови храни, орехи, лешници, бадеми, захар, мляко и млечни продукти.
Следната "уравновесена диета" е съставена от проф.Госвами:
Сутрешна закуска:
Кисели и/или сладки плодове, орехи, прясно или кисело мляко, мед. Комбинирайте ги според вкуса и предпочитанията си.
Обедни менюта:
Сурови/сготвени зеленчуци със или без скорбяла, кисело мляко, зърнени храни, бобови храни, масло, орехи.Отново можете да комбинирате храните според вкуса си.Боледуващите трябва да се посъветват с лекар диетолог преди да предприемат по свое желание каквато и да било диета или хранителен режим.
Меню за вечеря:
Сурови/сготвени зеленчуци, зърнени храни, масло, мляко, мед, зърнени или бобови храни, прясно сирене, кисели плодове.

Кои храни отричат йогите?

Раджастичните(възбудителни) храни:
Всички подправки (без червеният и черният пипер), горещи ястия, месо (вкл.риба), алкохол, кафе. Йогите смятат, че месото не е естествената храна на човека.Каквато впрочем и да е храната на днешния човек, нейният произход е органично свързан с растителното царство, което абсорбира и складира слънчева енергия.
"...Когато едно животно изяжда месото на друго животно, то поема пак растителна храна, но от втора ръка, тъй като растителната храна е първоизточникът на живата енергия.
Твърде интересен е фактът, че човек употребява главно месото на онези животни, които се хранят с разстителна храна.От дивеча човек употребява за храна само оня дивеч, който не е месояден.От дивите птици за месна храна на човека служат само ония, които не са грабливи, не са хищници.
Едва ли има по земното кълбо хора, които се хранят с месото на вълци, тигри, лъвове, лисици, порове, чакали.Единственото изключение се прави с рибите.Човекът яде хищните риби.."  / Миланов Асен, Иванка Борисова. Хата йога за всички, Медицина и физкултура, С., 1973 /
Коя е тамасична(нечиста) храна:
Това е онази храна, която е презряла или загнила. Дори оставена в хладилника, храната от предния ден е загубила 80% от своята хранителна стойност.
Полезни хранителни навици.
Колкото е необходимо храненето за живота на човека, толкова са необходими и навиците, които съпътстват този процес.
Лекарите винаги ни съветват: "Хранете се бавно, дъвчете добре, не бързайте при яденето." Този съвет има дълбок смисъл и жизнено оправдание. За добрите хранителни навици йогите говорят отпреди няколко хиляди години.Тези навици те считат за неразделна част от самото хранене. Ето някои от тях:
Опитайте се да усвоите навика да дъвчете добре всяка хапка храна.
Сядайте да се храните, след като сте си починали за кратко след работа.
Много е важно да се храните на тишина, освободени от нервно напрежение.
Колко пъти да ядем на ден?
Йогите препоръчват обикновено три пъти, като преди това изпивайте чаша хладка вода.
Водещите заседнал живот според йогите не бива да се хранят повече от два пъти дневно.Еднократното хранене на 24 часа не е полезно.
Друга препоръка е яденето да не се вари прподължително време, да се консумират по-малко пържени храни.Пиенето на течности да бъде между, а не по време на хранене.Най-доброто питие е чистата минерална вода с ниско съдържание на соли.
Йогистки пости, специални диети и лечебно гладуване:
Йогистките постене няма религиозен характер, а се пректикува за естествено здравно-хигиенно очистване на организма.Не се приемат никакви храни, а се пие само вода.Това постене не бива да продължава повече от 2 до 6 дни без лекарско наблюдение!Често пъти водата се смесва с лимонов сок или се замества с 1-2 чаши портокалов сок на ден.Йогисткото постене има еквивалент в нашите стари български традиции.Късият пост от 1-3 дни у нас се нарича тримирене.
Една от любимите диети, които често практикуват йогите е млечната диета.
На първо място тази диета трябва да се провежда с чисто краве мляко. Количеството краве мляко,  което трябва да се изконсумира по време на диетата е 1-2 литра на ден.Времетраенето на диетата е индивидуално и е от 6 до 20 дни.Диетата може да се практикува с прясно или кисело мляко (истинско краве мляко), като през деня се пие по 1-1.5 литра прясно, а вечер - половин литър кисело мляко.
По време на млечната диета е желателно да се изпълняват леки упражнения, да се провеждат слънчеви и въздушни бани.
Абсолютно е забранено по време на диетата да се пуши или да се приема алкохол.
Йогите твърдят, че млечната диета има голям терапевтичен и укрепващ ефект.Тази диета може да се повтори след 1-2 месеца.
Към специалните йогиски диети се отнася и суровоядството.От самото наименование става ясно, че става дума за консумиране на сурови храни - зеленчуци и плодове, някои зърнени и бобови храни, както и мляко. Диетата може да се проведе за ден, два, три дори и седмица и то с изключително голяма ефективност за здравето.Не бива да се забравя редовно да се пие много вода.Основното в тази диета е храната да се приема предимно в сурово състояние. Не трябва да се забравя, че чистият пчелен мед трябва да присъства на всяка трапеза.Употребяван умерено, той има ценни качества и като профилактично средство.
Доброволното методично гладуване се отнася към специалните йогистки диети, но задължително трябва да се провежда под наблюдението на специалист диетолог.
На всички е ясно, че в съвременният динамичен начин на живот, дори и да имаме желание, трудно бихме спазвали строг хранителен режим. А и кому е нужно това? Преди всичко трябва да уважаваме тялото си, а не да го изтезаваме до крайност.За това най-добре е всеки, желаещ да спазва  диета, да потърси онази граница, до която ще се чувства щастлив и пълен с енергия.
Преди всичко приемайте диетата не като ограничение, а като пътят за постигане на по-добро здраве и по-красиво тяло. Не забравяйте и спорта.
Бъдете последователни в новият си хранителен режим и не се отказвайте лесно от удоволствието да видите най-доволната усмивка в огледалото!


2 коментара:

  1. Живеем, за да ядем!
    Човек е биологично същество и после съциално. Смисълът на съществуването е да се продължи живота като цяло, а не на отделния индивид. Така, че всяко животно, вкл. и човека се ражда, за да се размножи и да отгледа поколение. За да изпълни предназначението си трябва да яде и да осигури прехрана на поколението. Яжте на често и по много, вкусно, разнообразно и обилно... така ще се радвате на живота. Какъв е смисълът да удължавате един "безвкусен живот" :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ядем, за да живеем!От храната получаваме нужните хранителни вещества за организма,които се трансформират в енерия, която пък от своя страна ни е необходима за извършване на обичайните умствени и физически действия.Смисълът на съществуване на живите организми е продължаването на рода.Именно това е общото между човека и животните.Разликата е в това, че ние човеците се считаме за социални същества, благодарение на интелекта, който притежаваме.Свикнали сме да се храним обилно и нездравословно-с пържени или прекалено мазни храни, много месо, хамбургери, хот-дог, торти и сладка, и пр. В повечето случаи това са храните, от които получаваме удоволствие.Като добавка слагам цигарите и алкохола.Но това "удоволствие" има твърде висока цена. Както казва народа "Като се обърне каруцата, пътища има много..."
    Защо трябва да чакаме да се случи лошото, да дойде някаква болест,да затлъстеем, и т.н, за да търсим спасение?
    Не винаги полезните храни са най-вкусни.
    Всичко е в нас самите, в мисленето ни и възприемането на света около нас.

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.