неделя, 21 февруари 2010 г.

BODY& MIND ТРЕНИРОВКИ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

STRETCHING - комплекс от упражнения за разтягане и разпускане.Намалява стреса. Развива гъвкавост и еластичност на мускулите и ставите. Подходящ за начинаещи и напреднали.
Малко хора отделят внимание и изпълняват отделна стречинг програма. Гъвкавостта на мускулите при всеки е различна. Обикновено жените са с по-еластични мускули от мъжете. С възрастта гъвкавостта на мускула се влошава, затова е важно да се прави стречинг редовно.

Ефекти от стречинга:

  • Стречингът предпазва от контузии, той подпомага оросяването на мускула с кръв и кислород (помага за разгряването на мускула)

  • Удължава мускулите като по този начин ги прави да не изглеждат "напомпани", а напротив - елегантни и женствени.

  • Дава еластичност на сухожилията

  • Намалява напрежението в мускула и ставите като по този начин отпуска тялото

  • Подобрява координацията и увеличава диапазона на действие на мускулите.

  • Предпазва от травми - мускулни растежения, навяхвания и разкъсвания.

  • Създава собствено съзнание на мускула и помага за по-добрата концентрация и връзка между мускул и нервна система.

  • Подобрява възстановяването при контузия или претрениране.

PILATES - специален комплекс от силови, ниско интензивни упражнения за преодоляване на мускулния дисбаланс. Тренира гъвкавост и ловкост. Редовните занятия по системата PILATES оформят хармонично тяло, подобряват контрола върху тялото, облекчават болките в гърба, подобряват съня. Подходяща за начинаещи и напреднали.

 
 

YOGA ASHTANGA - тренировка, която е пригодена за постигане на хармония между тялото и духа. Динамичното преминаване в различни АСАНИ ще Ви помогне да развиете сила, гъвкавост и контрол върху тялото. Намалява стреса.Подходяща за начинаещи и напреднали.


YOGA CLASSIC- практиката включва физически и дихателни упражнения, релаксация и медитация. Чрез тези техники можете да постигнете добро здраве, спокойствие и повишени умствени възможности. Йога- програмата ще Ви помогне да се научите да живеете в хармония със себе си и с природата. Подходяща за начинаещи и напреднали.  
 
PORT DE BRAS - оригинална програма от упражнения вдъхновени от класическия балет, пластиката и силовите упражнения. Съчетава танца с упражнения за баланс, развива гъвкавост, координация, сила. Хореографията плавно преминава от едно движение в друго. Спокойната Chill Out музика, допринася за атмосфера на релаксация.


TAI CHI - вдъхновени от съвършените движения на жерава, упражненията Тай-чи укрепват и лекуват тялото и душата и наподобяват красив екзотичен танц.Корените на Тай-чи трябва да се търсят хилядолетия назад в Древен Китай,където хората вярвали, че физическото равновесие е ключът към душевното. Основният стил е „Чен" и от XV век се практикува в манастирите на Шаолин. През 80-те години на XX век навлиза и в западния свят, като в момента е на второ място по популярност в САЩ след йогата.По своята същност Тай-чи е вид бойно изкуство за самоотбрана, тясно свързано с медитацията. Но за разлика от другите източни бойни изкуства, основния му принцип е спокойствието, а не грубата сила и агресията. С Тай-чи могат да се занимават и възрастни, и деца. В някои европейски държави като Франция и Белгия се използва от много психотерапевти, които твърдят, че има изключително благоприятен ефект върху различни психични заболявания.

2 коментара:

  1. За Тай чи(Тай дзи) информацията е "леко" непълна. Основния стил който се практикува е Ян (Yang) - над 250 млн. дущи по света. Най-старият стил(хронологически) е Чън, и произлиза от село Чън дзя гоу, макар че корените му са в Шаолин цюан, и по-точно в т.нар. "Червен(кървав)юмрук". Съществуват още У, Хао и Сун стил. Като цяло Тай Чи си е "стила на човека", защото не е подражателен и не имитира никое животно(или растение:)). Може да се изпълнява бавно, бързо и с променливо темпо, зависи от формата на стила - напр. Ян стил е бавен, лек, с непрекъснато и равномерно темпо, Чън стил може да се играе и бавно, и бързо - напр. така наречената форма" Пао чуй" се превежда като "оръдейни удари" и е пълна с бързи и експлозивни удари.
    Интересното е, че на запад, под Тай Чи се разбира тълпа старци, които бавно правят странни движения. Това съвсем не е така... Тай Чи си е доста ефективно бойно изкуство, и при него се набляга на баланса, използването на всички дистанции, навременността, прилагането на целия арсенал от техники за другите стилове. За това спомагат упражненията с партньор като туйшоу(бутащи ръце), далю и бойните приложения. Освен работа с голи ръце, има също така и оръжия - копие, меч и сабя.
    Накрая, мога да кажа(от личен опит) че Тай Чи подобрява осанката, кръвообращението, обема на белите дробове, увеличава гъвкавостта, издръжливостта, подобрява работата на нервната и сърдечно -съдовата система. Има още ефекти, като намаляне на вредите от множествена склероза и др, но на малко институти им занимава да изследват. Слава Богу, в Китай има много практикуващи на Тай Чи, (БаГуа и Син И също), които спокойно прескачат 100 години в добра форма, и служат за доказателство на ползата от практикуването му. Ако се интересувате, можете да видите http://yangtaichi-bg.com

    ОтговорИзтриване
  2. Георги, благодаря за интересната информация!Лично аз нямам голям опит в практикуването на Тай чи.Ще се радвам да ни разкажеш къде в Бургас може да се тренира Тай чи, как протича тренировката и трябва ли да сме с някакво специално облекло?

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.