събота, 6 февруари 2010 г.

АЙЕНГАР ЙОГА

Движението на тялото дава живот на духа!
Системата на Айенгар, наричана „Айенгар-йога", е доказана и всекидневно доказва своята ефикасност от близо 40 години насам в практиката на милиони хора по цял свят, включително и у нас.
Айенгар видео от 1938г. - 1, 2
Айенгар видео от 1976г.- 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
Айенгар видео мастер клас - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
Беллур Кришнамачар Сундарараджа Айенгар(Б. К. С. Айенгар) е роден на 14.XII.1918 г. в Индия. Има изключително тежко детство - по рождение болнав, при това и недохранен поради бедността на семейството си, той по чудо оцелява. За да подобри здравето си, започва да практикува хатха йога на 16-годишна възраст под ръководството на знаменития гуру Шри Тхирумулар Кришнамачаря. През 1937 г. сам започва да преподава, през 1952 г. има шанса да стане учител по Йога на цигуларя Иехуди Менухин, който проправя пътя му в западния свят. След публикуването на “Светлина върху Йога” през 1966 г. Б. К. С. Айенгар постепенно се утвърждава като най-популярния и най-авторитетния съвременен учител по Йога в западния свят. До това положение той достига благодарение на личните си качества и усилия, на упоритостта и трудолюбието си - и днес той практикува по десет часа на ден и на 85 години изпълнява асаните също толкова добре, колкото и преди 40 години, което го превръща в жив и неопровержим пример за реалните възможности на реално практикуваната Йога.
Системата на Айенгар е подходяща за напреднали. Ако все пак решите да опитате, не се отчайвайте  при по-сложните асани.Не е задължително да се насилвате да правите нещо, за което тялото ви все още не е готово. В крайна сметка никой не станал по-добър от учителя си, така че снимките по-долу са един пожелателен вариант.
*Внимание! В случай, че сте  начинаещ по-добре започнете с достъпните за всеки комплекси, за които сме говорили и преди.
За ползите от йога и йогийският начин на хранене можете да прочетете тук: 1, 2, 3.
Не забравяйте да напишете своя коментар по темата!
  











Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.