вторник, 4 май 2010 г.

Скачате ли на въже? Или Jumping rope:

В класацията на най-привлекателната част от женското тяло сред челната тройка са дългите крака. Поради тази причина те са основно женско оръжие и, както всичко толкова важно в живота на едно момиче, изискват особено внимание. За да бъдат стегнати и красиво изваяни, краката се нуждаят от постоянни грижи и спорт. Съвършените крака, когато са събрани трябва да образуват три дупки - горе, от вътрешната част на бедрата, после - между коляното и прасеца и долу при глезените.
Женската структура е предразположена към напълняване в областта на ханша и седалището, както и на краката. При качването дори и на два или три килограма, резултатите са видими върху дупето, ханша и бедрата.
Един от най-подходящите начини за поддържане на стегнати крака е скачането на въже. То влияе положително и върху работата на сърцето и помага за правилно дишане. Важно е да се спазва определен ритъм и постоянство на тренировките. Като начало, за да постигнете видим резултат е необходимо да скачате леко на въже поне 3 пъти дневно по 1 минута(например). Ако нямате търпение да видите добрия резултат увеличете интензивността.
Скачането на въже в продължение на десет минути ви гарантира изразходването на 333 ккал.
Има различни видове въжета за скачане, но и обикновено също ще ви свърши добра работа.
- Стойката е от решаващо значение.
- Гърбът трябва да бъде изправен, а замахът на въжето да е от китките.
- Носете удобни маратонки, като най-подходящи са тези за аеробика или за фитнес(или с по-дебела и мека подметка).
- Изберете си динамична музика. Тя ще поддържа енергията ви по време на тренировката.
- Избягвайте да скачате на много твърд под, за предпочитане са гумените постелки или тънки килими.
- Раменете трябва да са отпуснати и лактите да са близо до тялото.
- Загрейте с 5 минути с по-леко темпо, след което разтегнете леко, преди да продължите с по-натоварващо скачане.
- Започнете като редувате кратки интервали на скачане на въже с по-леки движения за отпускане. Постепенно увеличавайте времето за скачане и намалявайте времето за почивка.
 Целта ви е да успеете да скачате поне 15 минути без да спирате. След тренировката непременно отпуснете мускулите на прасците и на бедрата с леки стречинг упражнения!
Според някои медицински изследванията се оказва, че освен загуба на мазнини, скачането носи на практикуващите нещо по-важно в дългосрочен план. Скачането на въже подобрява функциите на вестибуларния апарат и редуцира стреса! Дали да не поскачаме?
Като натоварване скачането на въже е умерено до високо интензивна кардио дейност. Важното тук е, че колкото по-напреднал става човек в скачането, толкова по-ниско интензивно става натоварването, ако се прави с еднакъв брой завъртания в минута. За обездвижените хора обаче, дори 60 завъртания в минута (минималната скорост за скачане на въже) може да се окаже високо интензивно кардио.

Какви  ползи носи скачането на въже?
Увеличава анаеробния и аеробия капацитет за изразходване на енергия в минута (т.е. цялото количество енергия, което можете да отделите за минута)
Подобрява експлозивната сила на долните крайници
Подобрява координацията в пространството
Подобрява способностите за балансиране на тялото, чрез подобряване функциите на вестибуларния апарат
Увеличава ловкостта
Увеличава средната скорост на тичащите
Подобрява спринтовите постижения
Изгаря много калории в минута (при опитни скачащи), с което подпомага отслабването

Кой може и кой не бива да скача?
Скачането на въже е подходящо за всички здрави хора на възраст под 55 години с до 35% подкожни мазнини. При представителите от тази група се изисква две до четири пъти седмично скачане по 5 минути, за да се достигне до 10 минутно скачане без прекъсване с ниска интензивност (50% от максималния сърдечен ритъм).
По-възрастните спортуващи следва да преминат през по-дълга програма от постепенно редуващи се във времето кардио дейности, за да подготвят сърцето си за натоварването. Това се налага, тъй като неопитният в кардио упражнения човек трудно разпознава опасния от безопасния пулс, а това е рисково при възрастни и затлъстели хора.
Скачането не се препоръчва на хора с вестибуларни, сърдечно съдови и дихателни проблеми. Не се препоръчва и на хора с травми в глезените и коленете, както и на плоскостъпите.

Разгледайте и виодеoлентата: Jumpig Rope


Източници:
www.bb-team.org
www.dieti-otslabvane.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.