неделя, 22 август 2010 г.

12-тe продукта, които ни осигуряват всичко необходимо

Дори само няколко вида хранителни продукти са достатъчни да осигурят на човешкия организъм всички необходими му вещества. Тяхната редовна употреба помага за воденето на пълноценен и продължителен живот, смятат изследователи, цитирани от списание Prevention:

1. За да се снабдим с витамин С не е задължително да ядем кисели лимони. При хората, които изяждат по 1 ябълка дневно, шансовете да се разболеят от болестта на Алцхаймер са по-малки. Веществата, съдържащи се в ябълките, в частност куерцетинът(кверцетин,,Quercetin) според някои изследвания са способни да спират развитието на раковите клетки. Освен това куарцетинът притежава противовъзпалително действие и намалява вредата на т.нар. свободни радикали. Ябълките съдържат също витамини и микроелементи, повишаващи имунитета и подобряващи работата на сърдечно-съдовата система.

2. Който е загрижен за сърцето си, трябва да яде повече риба отколкото месо. Три рибни ястия седмично намаляват с 50% риска от инфаркт. Това се дължи на съдържащите се в рибата омега-
3-( 6-9 ) ненаситени мастни киселини, които оказват благоприятно въздействие на клетъчните мембрани. Статистиката показва, че японците и ескимосите, които редовно ядат риба, много по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания.

3. Чесънът е незаменим при лечението на простудни заболявания. Неговата употреба намалява също риска от възникването на рак на стомаха и червата, подобрява работата на храносмилателната система. Друго важно свойство на чесъна е, че предпазва от заболявания на кръвоносните съдове, тъй като веществата в него ги “прочистват” и възпрепятстват тяхното запушване.

4. В ягодите се съдържа голямо количество витамин С. Освен това този вкусен плод съдържа желязо (което повишава имунитета), а някои от ефирните масла и оцветителните вещества на ягодите са способни да задържат образуването на особени ензими, провокиращи развитието на рак.

5. Бета-каротинът (витамин А) в морковите неутрализира свободните радикали, разрушаващи генетичната структура и провокиращи рак. Освен това той благоприятно въздейства на състоянието на кожата и очите. Не трябва да се забравя също, че бета-каротинът се разтваря най-добре в мазнини и затова салатата от моркови е добре да се подправя с растителни мазинини или сметана.

6. Лютивият пипер (чилито) подобрява обмяната на веществата и способства за отслабването. Капсаицинът, обуславящ лютивия вкус на пипера, способства за производството на стомашен сок и възпрепятства размножението на вредните бактерии в стомаха и червата.

7. Сладкият червен пипер също е полезен. Той съдържа не само витамин С, но и вещества, които дори в малки дози задържат развитието на рака и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

8. Бананите са най-засищащият и богат на въглехидрати плод. В тях се съдържат различни баластни вещества, които възпрепятстват бързото постъпване на захар в кръвта. А количеството на съдържащия се в един банан магнезий е 1/6 от денонощната потребност на организма.

9. Почти чудодейните свойства на зеления чай са обусловени от съдържанието на катехин(Catechin ). Това биоактивно вещество възпрепятства развитието на атеросклерозата и предпазва от рак на простатата. Зеленият чай е подходящ и за отслабване - за изгарянето на мазнините е необходимо да се изпиват ежедневно 4 чаши.

10. Соята съдържа много лецитин и витамини от групата В, които засилват мозъччната дейност и укрепват нервната система. Соята е известна като незаменим източник на белтъчини, способни да заменят животинските.

11. Млякото не напразно се отнася към основните хранителни продукти. В него се съдържат ценни белтъчини, лесно усвояеми мазнини и полезната разновидност на захарта - лактоза. То е богата и на калций, който помага за възпрепятстване на остеопорозата, за правилната работа на мускулната система и за функционирането на нервните клетки.

12. Някои натурални вещества могат да влязат дори в ролята на лекарства. Например сокът от вишна помага при мускулната болка след физическо натоварване. Препоръчителната доза е чаша сок от вишни или 45 броя плодове. Специалистите смятат, че ефектът на вишневия сок се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти и вещества, притежаващи противовъзпалително действие.

http://zaedno.de/forums

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.