неделя, 22 август 2010 г.

Не фитнесът, а ходенето осигурява дълголетие

Не е необходимо да стоите с часове във фитнес залата, за да бъдете във форма. Ежедневната разходка, пък било и по магазините, може да намали риска от преждевременна смърт с 20%, твърдят учени, цитирани от АСН.
Изследването им потвърждава, че не само усилените тренировки поддържат добра физическа форма. Дори умерената ежедневна активност като ходене или каране на колело оказват сериозно положително влияние върху здравето.
Дори само ходенето по магазините, или отвеждането на децата до училище, могат да удължат живота. Малки дози редовна лека до умерена активност може да имат доста сериозни положителни ефекти за здравето на човека, посочва авторът на изследването Джеймс Удкок от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, цитиран от БГНЕС.
Изследването, осъществено в сътрудничество с изследователи от Кеймбриджкия университет и института Каролинска в Швеция и публикувано във в. "International Journal of Epidemiology", установило, че най-осезаемото положително влияние от разходката върху здравето се усещало при хората, които почти не извършвали физическа дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.