неделя, 27 септември 2009 г.

ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ НА ЙОГИТЕ II - Моля, правете това у дома!

В йогистката философия всички храни са предназначени за подхранване на духовността. В много аспекти яденето е и високо еротично изживяване, подобно на любовта. Старайте се да извлечете възможно най-много от съвместно споделените храни. Яжте умерено и подбирайте храна, която е характерна за дадения сезон. Стар йогистки тескт съветва за приеманото количество храна:  "половината от стомаха да бъде напълнен с храна, една четвърт с вода или друга течност и една четвърт да се държи празна, за да помага контрола върху дишането".
Ученията на йога категоризират храната на три основни типа в зависимост от влиянието им върху ума и тялото.Тези три типа са свързани с триадата или триединството на силите, които властват над всичко. Трите категории храни според йогите са: сатвични, раджастични и тамасични.
Първата категория е известна като храни, които пряко подхранват съзидателната енергия и поведението.Сатвичните храни включват мляко, мед, масло, млечни продукти, ядки, зърнени храни, повечето плодове и всички зеленчуци, които растат над земята.Всички тези храни се свързват главно със "сладкия" първичен вкус и се смята, че са надарени със способността да стимулират съзидателните и еротичните чувства. Всички сатвични храни стимулират основните елементи на пространството и въздуха в тялото и следователно поощтряват растежа и съзиданието.Тази категория обикновено се нарича "храна на боговете", "млякото и медът" на библейските предания.
Вторият вид храна - раджастичната, предизвиква страстни чувства.Тази категория включва всички храни, които загряват и стимулират, като кореноплодни зеленчуци, подправки, соли, повечето риби, червено месо и птици.Тези храни се свързват главно със солените, пикантни първични вкусове, както и комбинация от вкусове, които включват сладкия.Раджастичните храни стимулират чувствата, имат затоплящо и изгарящо действие, смилат се трудно и дават много отпадъчни продукти.
Животинските храни се разглеждат като подходящи за приемане от човека, само ако са много пресни и внимателно приготвени; в противен случай се проявяват дългосрочни странични ефекти. Дори в йогистките текстове съветват тези, които искат да ядат птици или животни, да ходят на лов за тях, тъй като това упражнение стимулира както "стомашния огън" за храносмилане, така и изхвърляне на отпадъчни продукти чрез изпотяване.В съвременния живот  препоръчаното "ловуване" би могло да бъде заменено с повече и по-динамични физически упражнения.
Третият вид храна - тамасичната предизвиква яростни и  разрушителни чувства. В тази категория се включват всички храни, които разстройват или изкривяват чувствата, или чрез изключително пикантните, горчиви или стипчиви вкусове, или чрез вътрешно разлагане. Особено люти храни като лук, чесън или люти чушки, както и храни, приготвени с тежки мазнини или силно пържени. По-тежките меса и яйцата също попадат в групата на тамасичната; обикновено всяка храна, която предизвиква силна миризма на тялото или натрупване на газове, принадлежи към тази категория.Тамасичните храни обикновено водят до елементите на земя и вода, които се проявяват в тялото като слуз, тлъстина и обща физическа тежест.
Мъдрата простота на тази категоризация на храните я прави полезна и стабилна система за определяне какво е подходящо и какво не.
Следва продължение...

1 коментар:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.