неделя, 22 ноември 2009 г.

Антицелулитна гимнастика - как да се преборим с "портокаловата кожа"

Ако все още сте в невидение какво е целулит - стиснете с два пръста кожата на бедрото или седалището и вижте образувалите се вдлъбнатинки и издатинки, т.е. ефекта на "портокаловата" кожа. Той се различава от обикновеното затлъстяване по една неприятна особеност: не изчезва, дори и да отслабнете. Всички жени знаят, че целулитът е разпространено явление. Но "портокаловата" епидемия има избирателен характер - поразява само представителките на нежния пол. Мъжете не са заплашени от тази болест на подкожната мастна съединителна тъкан. Трудно е да се обвинят естрогените, че причиняват развитието на целулит. Женските полови хормони притежават не едно полезно свойство. За съжаление в живота не всичко протича така гладко, както ни се иска. Хормоналните "сътресения", т.е. колебанията на хормоналните нива през пубертета, по време на бременността, в началото или в края на приемането на орални контрацептиви водят до нарушения в процесите на регулиране на мастните отлагания и образуването на нова мазнина.
Причината за наличието на "портокалова кожа" е промяната в структурата на съединителната тъкан, която разделя мастната тъкан на делчета. Натрупаните мастни клетки се раздуват, като може да увеличат обема си до 60 пъти и по този начин да затруднят кръвообращението и лимфния поток. Вследствие на което съединителната тъкан се деформира, просмуквайки течност се надува и втвърдява и върху кожата се появяват неравности във формата на трапчинки. Колкото повече се увеличава количеството подкожна мастна тъкан, по-големи стават трапчинките. Първият симптом за зараждане на целулит е по-трудното зарастване на рани и синки. Може да се появят малки отоци и подпухналост. Ако не обърнете внимание на време, отоците нарастват и по кожата се появяват неравности, които се забелязват при движение на долните крайници. Следващия етап е образуването на "портокалова кожа", съпроводено с появата на уплътнения и синини. Със задълбочаване на процеса, целулитът се забелязва дори и при отпусната кожа. Дейността на повърхностните вени е затруднена и в капилярите се задържа кръв. Когато цветът на кожата се измени и придобие синкав оттенък, тогава целулитът от козметичен дефект е прераснал в медицински. След като "мастните топчета" достигнат критична маса, "портокаловата кожа" става забележима. В ранните стадии е достатъчно да стиснем кожата на бедрото между палеца и показалеца - появят ли се малки подутинки и падинки, значи процесът е започнал. И ако не се спре, след 5 г. ще имате грапава кожа, която не се заглажда, дори при опъване. Рано или късно, при 8 от 10 жени лекарите диагностират явлението целулит. При него няма никакви възпаления, а само нарушения в кръвоснабдяването на тъканите. Целулитът е болестно състояние само в късните стадии, когато грапавините определено не радват очите. Днес фармацевтичната индустрия предлага препарати и още за лечение на целулит, но нито едно от тези средства не гарантира 100-процентов резултат, прилагани самостоятелно. Освен това лечението е комплексно и трябва да продължи до края на живота, да стане начин на живот. Основните принципи за борба с целулита са подобряване на кръвообращението в подкожната съединителна тъкан и отстраняване на вредните фактори: да се намали консумацията на въглехидрати; да се ограничи постъпването на животински мазнини; да се избавите от вредните навици като пушенето. С всички тези общооздравителни мерки отстранявате неблагоприятния фон за развитието на целулита и е възможно да спрете или забавите процеса на образуването му.
Методите от следващата група, макар и общоукрепващи, имат по-голямо значение от общооздравителните. Активността на мускулите способства за усилване на кръвообращението в подкожната съединителна тъкан и така способства за разрушаването и разнасянето на мастните топчета. Правете специална антицелулитна гимнастика, която подобрява кръвообращението на седалището и бедрата, и способства за премахването на „портокаловата” кожа. Допълнителните упражнения за проблемните зони при жените - корем, бедра и ханш подобряват кръвообращението в седалището и бедрата и способства за отстраняването на “портокаловите” изменения на кожата. Ще усетите ефект, ако изпълнявате системно упражненията 2-3 месеца. Постепенно увеличавайте натоварването, но без излишни тежести. За решаването на "целулитния" въпрос трябва да укрепвате не само мускулите на краката. Задължително правете и коремни преси - те ще подобрят стойката ви и ще ви помогнат да решите много проблеми с храносмилането. Също толкова важни са и масажите. Избягвайте тесните дрехи и прекалено високите обувки. Хранете се здравословно! Колко пъти сте започвали "нов живот" от понеделник и сте завършвали деня с майонезена салата и пържени картофи? Бъдете постоянни в желанията си, следвайте ги неотколонно и скоро ще постигнете добър резултат!
Антицелулитна диета!Защо не?!
Тъй като целулитът поразява в еднаква степен и пълните, и слабите жени, трябва да отбележим, че при хората с наднормено тегло проблемът е значително по-сложен. Не трябва да изпадаме в крайности и да се подлагаме на строги диети – това ще предизвизва повече загуба на мускулна маса, отколкото на мазнини.Най-важният момент е балансираната диета!
Препоръчителни храни: фасул, плодове, зеленчуци, черен хляб, макарони, спагети и кафяв ориз. Позволени са още нискомасленото мляко (кисело и прясно), постното месо – пилешко или пуешко, и печената риба.Задължителни са още ядките – всички те са източник на добри мазнини.Старайте се да консумирате естествена храна с максимално просто приготвяне.
Забранени продукти: пречистените продукти от рода на рафинираната захар, белия хляб, белия ориз и фидето, както и мазното месо и продуктите, съдържащи хидрогенизирани мазнини(маргарини), торти и сладки, трябва да зачеркнете категорично от листа с позволените храни.
Спорт. Задължително!
Започнете редовни занимания със спорт. Тялото ще ви се отблагодари, изгаряйки запасите от мазнини. Можете да изберете ходене, каране на колело или пък специални антицелулитни  упражнения. Антицелулитната гимнастика е специално подбран комплекс от упражнения за ефективно стягане, тонизиране и отслабване. Специалните упражнения са насочени към проблемните зони на женското тяло където най-често се образува целулит- бедра, ханш, корем, ръце.
 Хубавото е, че дори да сте начинаеща, лесно ще се справите с тази гимнастика. Съвсем нормално е след първата тренировка да усещате напрежение в мускулите, но този проблем отшумява след 3-4 тренировки. Работи се без излишни тежести с повече повторения. Съвет: ако сте начинаеща - правете с една серия по-малко през първите 2-3 тренировки. Съветвайте се с инструктора.
Той е точно за това - да Ви помогне да постигнете Вашата фитнес цел!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.