неделя, 24 януари 2010 г.

Спортна йога

Асана: Древният мъдрец Патанджали е казал, че асаната е стабилен и приятен начин за седеж, при който не се изпитва напрежение. Според древните йоги човек е овладял една асана, ако е в състояние да я заема непринудено и да я задържа продължително време. Това са умерени движения, след които се заемат статични положения, съчетават се с правилно дишане и концентрация на мисълта в определени места на тялото.
Полза: В какво се състои по-голямата полза на йогийските асани от тези на спортните занимания? И при двете дейности се изпълняват движения, нервните окончания в края на мускулите и сухожилията се дразнят и изпращат информация в мозъка, че се извършва работа. Организмът започва да разгражда от собствените си резерви, за да осигури процеса. Разликата се състои в това, че при спортните занимания мускулите се съкращават, извършват работа и изразходват голяма част от отделената енергия, а при асаните мускулите се разтягат обикновено под тежестта на собственото тяло и почти не изразходват енергия. Това е причината след изиграването на ежедневния си комплекс йогите да се чувстват заредени с енергия, а спортистите да са изморени и след известно време да са с увеличен апетит.Особено ползотворно е въздействието на асаните върху сърдечно-съдовата система. При разтягане на мускули и сухожилия се притискат кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението, поддържа еластичността на кръвоносните съдове и те остават “вечно” млади. Позите с главата надолу подобряват оттичането на кръвта от венозната система и предпазват от разширени вени. Подобреният тонус на кръвоносните съдове води до нормализиране на кръвното налягане. Спазването на цялостен йогийски режим и особено вегетарианското хранене са идеално средство против атеросклероза и хипертония.
Спортна йога: Най-яркото проявление на системата Йога в съвременния свят е Спортната йога. Тя, както си личи по името, е предназначена за по-спортните натури, хора, които имат нужда от по-сериозно физическо натоварване; за тези, които искат да напреднат в усвояването на по-сложни асани.Спортна Йога включва не само класически асани с многобройни варианти, но и упражнения, излизащи извън рамките на класическата Йога - комплекси от упражнения за стягане и разтягане на различни групи мускули, антицелулитни упражнения, серия антистрес, комбинация от различни типове натоварване на тялото, отделни упражнения за проблемни зони, стягане на корема, стречинг.Тялото се оформя и поддържа в перфектна здравословна форма и естетичен вид. Придобива се гъвкавост, еластичност, лекота и грация. Развива се сила и издръжливост, оформят се мускулите, като се използва само собствената тежест на тялото. Активира се горенето на мазнините. Подобрява се кръвообръщението, засилва се имунната система, освобождава се стрес и напрежение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.