събота, 26 септември 2009 г.

ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ НА ЙОГИТЕ I - Изборът да бъдем здрави



Дихателните упражнения, физическите пози, концентрацията на вниманието са основата, върху която се изгражда йогиската практика.Ако упражняващият се обаче не спазва един балансиращ хранителен режим, ако преяжда системно, препива, не си доспива, не поддържа добра хигиена, той едва ли ще постигне добри резултати.
Правилното регулиране на храненето не само предпазва и лекува известни болести, но същевременно е и важен фактор за продължението на човешкия живот. Йогите твърдят дори, че  чрез промяна на храненето човек може да промени и своя характер.За здравето на човека, както всички знаем, влияе и количеството и качеството на храната.Прекомерното хранене, преяждането, независимо от това каква е храната, е вредно за организма.
В китайската поговорка: "Сутрин изяж закуската си като егоист - сам, обеда раздели с приятеля си, а вечерята подари на врага си..." е отразен житейският опит от векове.И тъкмо за това тя съдържа голяма доза истина.
Във всеки случай три пъти дневно храна е предостатъчно както за йога, така и за всеки човек. Препоръчва се да се закусва леко между 7 и 8 часа сутрин, да се обядва леко към 13 ч. и да се вечеря съвем леко към 18:30 часа. Между времето на тези часове да не се яде нищо.Що се отнася до количеството храна, което трябва да се консумира от един човек, йогите са категорични по този въпрос.Те намират за най-целесъобразно "здравият и неразвратен стомах" сам да определи количеството храна.Една обща мярка за всеки не е много правилна, тъй като всеки човек има свои индивидуални особености.
Едно обаче е важно и то трябва да се запомни от всеки: човек трябва да яде, когато е гладен, но никога да не претоварва стомаха си.Особено вечер храната му трябва да бъде съвсем малко.Дори според йогите е най-добре да се изпие една чаша прясно ляко без хляб или да се вземе една лъжица мед с малко вода или един-два плода, независимо какви са. Верни са думите на известният йога Жое Клемендоре когато казва пред група учени: "Всички болести започват на трапезата.Човек е това, което яде.Опростете трапезата си и вие ще се радвате на добро здраве и дълголетие..."
"Може би те, йогите не са философствали много върху подробностите за протеини и въглехидрати, мазнини, минерали, калории и витамини, обаче те положително са ни предали много ценна опитност, натрупана от векове за храненето, която, преценена от гледна точка на нашите модерни изследвания по въпроса, може да се види, че е достатъчно точна, особено като се има предвид древността, обстановката, ненаучната и мистична преспектива"/Шри Йогендра - Хата йога, опростена, Санта круц, Бомбай,1959./ Интересното при йогистката диета е това, че йогите не се отнасят догматично към нито един проблем на храненето. Да се ядат зеленчуци, но не просто зеленчуци и плодове, а да се ядат тези, които се смятат за изключително ценни за спокойния живот на човека.Йогите препоръчват хранителни продукти, които са чисти, приятни, сладки и лесно смилаеми.
Така съставките на основното йогистко хранене са:
-от групата на млечните и сладките храни - млечни произведения, мед и захар;
-от зърнените храни - жито, ориз, ръж;
-от бобовите - малко фасул и леща;
-от зеленчуците - домати, сини домати, краставици, много листа от спанак, карфиол, маруля, керевиз. Към храните, които препоръчват още са орехи, лешници и други ядки.
По отношение на кореноплодните, йогите препоръчват само медицинските и ядливите корени като моркови, цвекло и др.С особена страст те говорят за диворастящите плодове - ягоди, малини, къпини, а след това за ананаса, смокините, фурмите.
Като особено полезна витаминозна храна и със силно лечебно действие те препоръчват пчелния мед.Йогите са врагове на всякакъв вид подправки в яденето.Дори употребата на обикновена сол се смята за увреждаща здравето.Те смятат, че зеленчуците, плодовете, както и житните растения са достатъчно богати на минерални соли.
Шри Йогендра казва за солта: "Като вземате големи количества сол с вашата храна, вие може би убивате себе си много по-бързо, отколкото природата е възнамерявала да извърши това.Обикновеният човек консумира дневно 200 пъти повече сол, отколкото е необходимо (забележете) на една горила! Неща, които са остри, кисели, горчиви, загряващи са също така забранени."
За човешкият организъм водата е на второ място по важност след въздуха.
По време на самото ядене пиенето на вода е вредно за организма според йогите. Йогите имат един интересен навик рано сутрин преди уриниране да изпиват по една или две чаши вода. Това според тях е най-полезно да става между 5-6 часа сутринта, преди да започнат ежедневните задължения. Това може би го правят с цел да прочистят  храносмилателния тракт и да се изтикат остатъците надолу чрез увеличение на перисталтиката, която достига своя минимум по време на съня и нощната почивка. За нуждите на своето вътрешно прочистване, което за всеки йога е ежедневно задължение, се употребява по 4 л вода на ден за почистване на носа, устата, стомаха, червата и пикочния мехур.Накрая трябва да споменем и един друг интересен метод на хранене у йогите, чрез който се прибавят към йогистката диета някои извънредно ценни хранителни елементи-те препоръчват  употребата на покълнали храни.
Сънят: Според йогите сънят не е за удоволствие, а за една естествена почивка. И въпреки твърдението им, че при себеотпускането, ако то се извърши правилно и цялостно, организмът отпочива така идеално, че 15-минутната почивка е равностойна на осем часа сън, те не отричат и редовния нощен сън.
Сънят според йогите след 5 часа сутринта е неспокоен и непълноценен. Най-подходящото време за здрав сън е времето от 22 до 24 часа - едно незаменимо за съня време, което всеки човек, който цени здравето си трябва да спазва.Това е сънят, който укрепва нервната система и дава възможност за пълна почивка на мускулите.

Следва продължение...





4 коментара:

  1. Тази информация е страхотна.Някои неща вече са ми известни,но е хубаво да си припомня.Хубаво е ,че е събрана на едно място.

    ОтговорИзтриване
  2. Петя, радвам се, че информацията, която публикувам е полезна за теб.В момента подготвям третата част по темата за Храненето на йогите, от която практически може да се вземат идеи за менюта и здравословно хранене.Надявам се и тя да ти хареса!
    Очаквам те и в Говорилнята на блога, за да си побъбрим:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Браво Миме!Страхотно е всичко което правиш

    ОтговорИзтриване
  4. Наде, откога те чакам да се включиш:)))Толкова съм щастлива, че четеш блога ми! Ще се радвам да даваш мнения и да пишеш коментари!Все пак ти си един истински пример за човек, който живее природосъобразен живот според йога!

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.