събота, 27 март 2010 г.

Гръбначни изкривявания& спорт

Липсата на спорт осакатява децата
Постоянно у нас се провежда някаква здравна реформа и благодарение на това са занемарени доста профилактични прегледи. Например в училищата не се правят прегледи за гръбначни изкривявания, а от друга страна ¼ от децата страдат именно от начална или по-тежка форма на гръбначно изкривяване.
На практика се оказва че, родителите са тези, които трябва да открият и забележат гръбначното изкривяване, така че, не е зле преди да имате деца в България да изкарате поне по един курс за медицински сестри – защото гръбначното изкривяване не е единственото, което ще ви се наложи да диагностицирате.



И дори да не сте преминали подобни курсове е добре дискретно да се опитате да проверите какво е състоянието на гръбнака на детето ви. В началото е само една извивка и в последствие гръбнака придобива формата на буквата S. Има различни видове гръбначни изкривявания.
Открием ли нещо такова веднага трябва да търсим лекарска намеса, за да се започнат физиопроцедури и лечебна физкултура, които могат да неутрализират фаталните деформации в бъдещето. И въпросът е, че щом е такъв голям процента на гръбначни изкривявания при деца между 8-15 години защо няма специален час по лечебна физкултура в училищата?
 Друг е въпросът, че много от училищата нямат добре развита спортна база: салон за физкултура и съответно хора, които да организират децата да тренират било то футбол, баскетбол или друг вид спорт, за плувни басейни дори не смеем да си помислим.
Липсата на спорт осакатява децата:
Осакатява ги физически и психически. Само да спомена, че гръбначните изкривявания влошават дишането, затрудняват кръвообращението и нормалната функция на сърцето, белите дробове, стомаха, черния дроб и далака. Лошата стойка води до проблеми и със зрението, като късогледство например.
За избягване на гръбначните изкривявания трябва да внимаваме детето да има:

  • правилна стойка, когато подготвя уроците си, когато е пред компютъра;

  • да спи на твърдо легло;

  • да приема храна, богата на белтъчини, витамини и минерални соли;

  • да носи раница на гърба, която да натоварва едновременно и равномерно и двете рамена; 

  • да прави упражнения;
Упражненията по лечебна физкултура трябва да се изпълняват правилно и под надзор на специалист.Въпросът е къде да намерим тези специалисти? Ако знаете подобни центрове може да споделите.

Гръбначните изкривявания в детска възраст са сериозен проблем, върху който трябва да се помисли. Трябва да има масов спорт за децата и младежите и той да бъде достъпен. Под достъпен разбирам не само безплатен, а и на място удобно за родители и деца, което в повечето случай е  училището или училищния двор.Специално за предпазване от гръбначни изкривявания и за профилактика се препоръчва поне по 1-2 часа спорт на ден.

Много подходящи спортове за добрата стойка са плуване, пилатес, хата йога, аеробика и въобще всеки спорт, в който не се използват излишни тежести или усилие върху тялото, въпреки което се постига засилване на мускулатурата. Няма значение какъв спорт ще тренират децата, по-важно е от малки да ги приобщим към здравословния начин на живот!
Ето и някои изправителни упражнения, с които може да се забавлявате в домашни условия:

*Използвани са материали от www.az-sportuvam.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.