понеделник, 5 април 2010 г.

Aqua Aerobic


На пръв поглед изглежда много сложно. Хем, трябва да плувате хем да правите разни неща с ръце и крака. Е, не е точно така! Специалната екипировка от надуваеми възглавнички и дунапренени ленти прави заниманието лесно, забавно и тонизиращо. Ако ви боли гърба от фитнес, значи сте за аква аеробика!
Аква aеробиката или водната аеробика е комбинация от ритмични движения и танцувални стъпки изпълнявани във вода, на фона на музика. Тя е подходяща както за плувци, така и за хора, които не могат да плуват тъй като се изпълнява във вода до нивото на гърдите. Продължителността на часа е между 45 и 60 минути.
Както при всяко друго аеробно занимание Аква аеробиката спомага за укрепване на сърцето и увеличава на количеството кислород достигащо до мускулите. Плътността на водата допълнително увеличава натоварването, като по този начин спомага за тонизиране на мускулатурата на цялото тяло. От друга страна, тя осигурява и допълнителна подкрепа на тялото и така предпазва от травми.
Естественият резултат от редовното занимание с Aква аеробика е изчистване на телесните мазнини и намаляване на теглото, като се изгарят средно по 450-700 калории при едночасово занимание.
За сравнение при 30 минути ходене се изгарят средно 135 калории, за същото занимание във вода се изразходват 264 калории.
При Аква аеробика 85-90% от теглото на индивида се поема от водата като по този начин ставите са подложени на по-малко стрес от колкото при подобни натоварвания изпълнявани при аеробика „на сухо" това прави Aква аеробиката подходящи и за хора страдащи от артрит, болки в кръста и наднормено тегло, както и прекарали сърдечен удар.
Аква аеробиката се препоръчва от Американската асоциация за здраве и здравно възстановяване чрез спорт, като отлично преходно занимание както в периоди на рехабилитация, така и след възтановяване на индивидите в след оперативни лечения.
И в заключение: Американският Колеж по Спортна Медицина (American College of Sports Medicine) препоръчва аеробни занимания от 3 до 5 пъти седмично, с продължителност от 20 до 60мин. и интензивност от 60 до 90% от мах сърдечен ритъм (мах сърдечен ритъм = 220- години).
И в заключение: Аква аеробиката е нежна за ставите и енергоразходваща. Комбинацията е страхотна както за по-възрастните любители на спорта, така и за хора с наднормено тегло (затлъстяване втора и трета степен). В България това аеробно удоволствие  може да се изпитва основно по Черноморието и в големите градове и СПА центрове. Причината курсовете по аква аеробика да са кът се състои в това, че се провеждат в басейни с дълбочина 1.30-1.70 метра. Това все още е скъпа услуга и се предлага в луксозни фитнес и рехабилитационни комплекси.
Използвани са материали от www.bb-team.org.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.